České banky nesou zahraničním matkám nejméně za deset let

Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Bankovní byznys v Česku už dnes nevynáší zahraničním majitelům zdaleka tolik jako před několika lety. Tuzemské banky nyní dokážou vydělat z každé investované koruny zhruba 60 procent toho, co při předkrizovém maximu. I tak ale Česko zůstává pro zahraniční matky domácích peněžních ústavů zaslíbenou zemí. Tuzemské dcery jim v průměru vynášejí o polovinu více než obchody v západní Evropě. Tučným létům ale možná zvoní umíráček.

Podle údajů České národní banky klesl ke konci loňského roku výnos z peněz investovaných akcionáři do domácích bank na úroveň kolem 16 procent, což je nejméně za poslední dekádu. Akcionáři si ale stěžovat rozhodně nemohou, jejich investice se jim totiž vrací takřka nejrychleji v Evropě. Návratnost kapitálu v bankách na západ od českých hranic se pohybuje kolem jedenácti procent, jen něco nad deseti procenty pak podle agentury Bloomberg hlásí banky z východu Evropy.

Horším časům se ale vlastníci českých bank nevyhnou. Regulátoři žádají po bankách stále více kapitálu a zisky klesají, investované peníze tak nesou stále méně. Ačkoli tak domácí banky loni hospodařily s o více než desetinu větším kapitálem, jejich zisky o čtyři procenta propadly.

Deníkem E15 oslovení experti soudí, že výnosnost českých bank bude dále klesat. „Do budoucna lze očekávat další pokles návratnosti s tím, jak porostou požadavky vázat dodatečný kapitál bez možnosti jeho zapojení do rentabilních obchodů,“ uvádí Patrik Rožumberský z banky UniCredit.

Návratnost kapitálu v českých bankáchNávratnost kapitálu v českých bankách | CNB/E15

„V roce 2014 budou pravděpodobně zisky domácích bank opět o něco nižší a objem kapitálu poroste. I tak by se ale výnos kapitálu v bankách měl udržet nad průměrem eurozóny,“ domnívá se Petr Bittner z České spořitelny.

Oproti západním bankám mají totiž tuzemské ústavy stále ještě vyšší marže. „České banky jsou rovněž méně svázané regulatorními omezeními, včetně absence zatížení bank mimořádnými daněmi,“ dodává Rožumberský.

Klesající návratnost investic v České republice nedává spát zahraničním vlastníkům domácích bank. Limituje totiž výši dividend, které si méně ziskové mateřské ústavy ve Vídni, Paříži a Bruselu mohou stáhnout k sobě, a posílit tak v prostředí rostoucích požadavků evropských regulátorů na kapitál své rozvahy.

Zlatým vejcem pro své zahraniční vlastníky však české banky hned tak být nepřestanou. „Při současných regulatorních podmínkách vidím jako dlouhodobě udržitelnou výši výnosu kapitálu úroveň kolem 15 procent,“ uvádí Marek Hatlapatka z Cyrrusu.

V bankovnictví nezůstane kámen na kameni