Česko chce přilákat investiční fondy z daňových rájů

Exotika, zájezdy, cestovky

Exotika, zájezdy, cestovky Zdroj: ctk

Ministerstvo financí připravuje nový zákon, který má správcům investičních fondů nabídnou podobné prostředí, jaké má Lucembursko, jedno z největších fondových center. Cílem zákona je motivovat správce těchto fondů, aby si jako své sídlo zvolili Česko. Na svých webových stránkách to uvedl týdeník Ekonom.

„Jedná se například o možnost založit investiční fond jako akciovou společnost, která obdobně jako otevřený podílový fond průběžně vydává a odkupuje své akcie,“ řekl týdeníku mluvčí MF Ondřej Jakob. Zákon má stejně tak ulehčit byrokracii při vytváření nových fondů.

Ekonom píše, že pro lákání investičních fondů nastává vhodná doba. Za rok a půl má totiž začít platit nová evropská směrnice nařizující všem hedgeovým fondům, fondům soukromého kapitálu typu private equity i fondům zaměřeným na nemovitosti a infrastrukturu, které spravují peníze investorů z Evropské unie, aby přesídlily do některé z unijních zemí.

Státu by nešly peníze přímo z fondů, i tak jde o miliardy

Česko by nezískávalo peníze přímo z fondů. Ty by v Česku pouze sídlily a nadále by financovaly svoje projekty kdekoli ve světě. Země by ale vydělávala na tom, že by se právě z Česka dělala veškerá administrace. „Pokud by zde sídlily fondy spravující byť jen desetinu z toho, co má Lucembursko, do českého rozpočtu by ročně přiteklo minimálně 16 miliard korun,“ řekl týdeníku bývalý výkonný ředitel Asociace pro kapitálový trh Martin Hanzlík.

Pomoci vytvořit z Česka centrum evropských fondů kolektivního investování chce také obecně prospěšná společnost Czech Republic for Finance (CRFF), která sdružuje přední ekonomické odborníky. Patří k ní například šéf pražské burzy Petr Koblic, bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Michal Mejstřík nebo Hanzlík.