Čeští boháči jsou opatrní, sází na akcie či levné domy v Americe

Domy v USA

Domy v USA Zdroj: CC BY-SA 3.0: Le grand Cricri; wikimediacommons

Akcie, ideálně zahraniční a dluhopisy, nejlépe firemní. K tomu sázky na levné domy v Americe a nějaký ten drahý obraz, který může viset i v obýváku. Tak zní v současnosti nejčastější zadání, které čeští brokeři a správci bohatství dostávají od svých klientů z řad multimilionářů.

Na vysoký výnos ze svých investic čeští boháči až tak nehledí, plně stačí, když pokryje inflaci a přinese něco málo navíc. K ještě větší opatrnosti navíc nabádá geopolitický chaos. Některá aktiva i destinace se tak stala tabu.

„Klienti s majetkem převyšujícím pět milionů korun nyní preferují zejména globální fondy zaměřené na akcie a korporátní dluhopisy, ale i nemovitostní fondy orientované zejména na Evropu a zámoří,“ uvádí analytik Swiss Life Select Tomáš Rampula. Boháči tak cílí na realistický a udržitelný výnos.

„Střední očekávání výnosu této skupiny investorů se pohybují okolo pěti procent ročně,“ uvádí David Kufa z Conseq Investment Management. Bonusový výnos si milionáři vykládají jako zbytečně podstoupené riziko navíc. „Překvapení, ať už pozitivní či negativní, nebývají žádoucí,“ dodává Katarína Ščecinová z J&T Banky.

Strach z Ruska a zlata

Jako doplněk vítají milionáři ve svých portfoliích alternativní investice. „Jde o zemědělskou půdu, ale i investiční fondy zaměřené na solární či větrné elektrárny,“ uvádí Kufa. Letošek přinesl i větší zájem o umění, zvláště pak obrazy. Pokud se něčeho čeští boháči bojí, jsou to podle brokerů komodity a zvláště pak zlato. Opatrní jsou vůči státním dluhopisům a obloukem obcházejí Rusko. Klesla i popularita investic v českých korunách. „Zatímco před devizovou intervencí milionáři investovali sotva pět procent peněz v eurech, nyní je to kolem třetiny,“ dodává Rampula.

Přístup investorů ke zhodnocování majetku změnila krize. Během posledních let zkonzervativněli a ke štěstí jim stačí relativně nízké, ale o to jistější výdělky. „Před deseti lety investoři hledali vysoký výnos, nyní se spokojí s pocitem bezpečně uložených peněz,“ uvádí Marek Janšta z KZ Finance.

Čeští miliardáři: Rozhoduje čich na příležitosti

Exkluzivní vydání magazínu Euro o miliardářích přichází na trh