Číňané Gazpromu slíbili úvěr i letos, firma si půjčí dvě miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Bank of China se dohodla s ruskou státní plynárenskou společností Gazprom na úvěru ve výši dvou miliard eur (54,1 miliardy korun). Podle Gazpromu jde o největší částku, kterou mu kdy konkrétní finanční dům přislíbil. Loni od pětice největších čínských bank získal půjčku ve výši 1,37 miliardy eur (37,1 miliardy korun).

K jakým účelům chce Gazprom zmíněnou půjčku použít ale firma ve své tiskové zprávě neuvedla. Pětiletý úvěr Gazpromu poskytla londýnská větev čínské instituce.

Místopředseda řídícího výboru Gazpromu Andrej Kruglov spolu s viceprezidentem londýnské pobočky Bank of China Huabinem Wangem řešili také perspektivu další vzájemné spolupráce zmíněných společností, uvádí bez bližších podrobností agentura TASS.

Poté, co vztahy mezi Západem a Moskvou kvůli ruskému angažmá v ukrajinské krizi prudce ochladly, se Gazprom snaží rozšířit zdroje financování na asijské trhy. Dohoda o poskytnutí půjčky je nejnovější čínskou investicí do ruského ropného a plynárenského sektoru, na který doléhají západní sankce uvalené na Rusko kvůli Ukrajině, napsal list The Wall Street Journal.

Číně, která je největším světovým spotřebitelem energií, poskytují tyto investice přístup k ruským zásobám uhlovodíků. Půjčka prý zároveň posiluje vazby mezi oběma sousedy, jejichž společným přáním je vyvažovat vliv Spojených států ve světě.

Trasa plánovaného plynovodu Síla Sibiře (vyznačeno tečkovaně)Trasa plánovaného plynovodu Síla Sibiře (vyznačeno tečkovaně) | GazpromTrasa plánovaného plynovodu Síla Sibiře (vyznačeno tečkovaně)

Nejvýraznějším „čínským“ projektem ruského státního obra je v současnosti plynovod Síla Sibiře, kterým by měl proudit ruský plyn z nových polí do Číny. Rusko zahájilo stavbu na svém území již v roce 2014, Čína se přidala loni.

Gazprom měl do projektu loni investovat 30 miliard rublů (14,1 miliardy korun). Původní termín dokončení byl v roce 2019, firma jej však prodloužila na rok 2022.