Čínské banky půjčily vládě na záchranu akcií

Investor sleduje vývoj na čínských burzách

Investor sleduje vývoj na čínských burzách Zdroj: ctk/AP

Zastavení pádu akciových trhů přišlo čínskou vládu pěkně draho. Musely jí na to půjčit největší státní banky. Na veřejnost se pomalu dostává astronomická cena vládní intervence. Velké čínské státní banky půjčily v posledních týdnech 209 miliard dolarů (zhruba pět bilionů korun) státnímu úřadu pro cenné papíry. Ten je následně půjčil brokerům anebo nakupoval podílové fondy přímo.

Napsal to deník Financial Times s odkazem na čínské zdroje. Částka odpovídá velikosti celé české ekonomiky v roce 2013.

Šanghajský akciový index ztratil třetinu hodnoty během pouhých tří týdnů. Na dno si sáhl 9. července. Vládní zásah trend obrátil a čínské akcie za posledních deset dní posílily o 17 procent. Nové údaje o velikosti intervence ale vznášejí velký otazník nad budoucností. Analytici se obávají, že tento růst nebude bez masivní státní podpory udržitelný. „Vypadá to, že čínská centrální banka posílá po vzoru Maria Draghiho a ECB vzkaz, že udělá, cokoli bude zapotřebí,“ řekl Reuters analytik společnosti Macquarie Securities Larry Hu.

Operace připomíná krok hongkongských autorit v roce 1998, tedy v období asijské krize. Centrální banka tehdy ve snaze udržet padající trh koupila 11 procent akcií obchodovaných na hongkongské burze. Na poskytnutí 209 miliard dolarů se podílelo 17 bank. Nejvíce, zhruba sedminu celé částky, dala méně známá China Merchants Bank, šestý největší finanční dům v zemi.

Státní úřad pro cenné papíry byl založen v roce 2011 s úkolem poskytovat financování obchodníkům s cennými papíry a pomoci tím obchodování na úvěr, což mělo zvýšit celkové objemy obchodů na čínských burzách. Čínská lidová banka, centrální banka druhé největší ekonomiky světa, již dříve uvedla, že úřad pomáhá zajistit likviditu přes mezibankovní úvěrování a dalšími způsoby, včetně přímých úvěrů od centrální banky.

Přefouknutá bublina? Čínské akcie prudce vzrostly, americké jsou na rekordu