ČNB lepí intervencí díry v hospodaření

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: ctk

Česká národní banka vydělala podle propočtu deníku E15 hned první den svých devizových intervencí kolem 40 miliard korun. Stalo se tak díky prudkému nárůstu hodnoty devizových rezerv banky v korunovém vyjádření.

Centrální banka tím však umořila jen malou část kurzových ztrát, které jí vznikly během let vlády silné koruny. V rozvaze banky se tak více než deset let hromadí ztráta, jejímž důsledkem je fakt, že vlastní kapitál ČNB je hluboko v červených číslech. „Devizové intervence představují pro ČNB krátkodobě rychlý zisk díky přehodnocení devizových rezerv. Dlouhodobě však mohou přispívat k vysoké ztrátě z opačného pohybu kurzu,“ uvádí šéfekonom BH Securities Vojtěch Benda.

Hospodaření ČNB bude napříště svázané s korunou více než doposud. „Zvýšení devizových rezerv zesílí citlivost účetních výsledků ČNB na vývoj kurzu koruny,“ uvádí mluvčí ČNB Petra Vlčková.

Výše kurzových ztrát byla v uplynulých letech enormní. „Mezi roky 2000 a 2012 byly zaúčtovány kurzové ztráty v souhrnném objemu 274 miliard korun,“ uvádí auditorská zpráva poradenské společnosti EY. Centrální banka tak na konci roku 2012 vykázala záporný vlastní kapitál 106 miliard korun.

Kumulované ztráty ČNBKumulované ztráty ČNB | foto CTK

Evropská centrální banka přitom již před třemi lety upozornila, že záporný kapitál může nepříznivě ovlivnit schopnost centrální banky plnit své úkoly a představuje riziko i při přechodu země na euro. „V případě přistoupení k euru může být jedním z požadavků ECB pokrytí ztrát ČNB z devizových rezerv. Stát by v takovém případě musel centrální bance doplnit kapitál,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.

Intervence v roce 2002 přinesla ČNB 5 miliard eur

Když ČNB naposledy přímo intervenovala na trhu v roce 2002, byl podle agentury Reuters největší měsíční objem intervencí jen kolem miliardy eur a devizové rezervy centrální banky pak za celou dobu trvání intervencí vzrostly přibližně o pět miliard eur. Tentokrát některé zdroje z trhu odhadují obdobnou intenzitu intervencí již po prvním dnu aktivity ČNB na devizovém trhu. „Český trader pod podmínkou anonymity odhadl rozsah čtvrtečních intervencí až na pět miliard eur,“ uvádí Martin Tesař z Patria Finance.

Na konci října přitom ČNB disponovala devizovými rezervami 34,6 miliardy eur, jejich objem by tak za jediný den vzrostl téměř o patnáct procent. „Otázkou je, co pak s rezervami. Až centrální banka ukončí intervence a koruna začne opět posilovat, začne centrální banka generovat obrovské kurzové ztráty,“ varuje Petr Sklenář.

ČNB sáhla v boji s hrozící deflací po jedenácti letech k devizovým intervencím, aby znehodnotila kurz koruny. Experti varují před masivním zdražováním a nejasnými efekty na export a zaměstnanost.