ČNB zatím bankovní trh fintechům neotevřela. Požaduje specifické pojištění pro novou službu

Centrální banka ani po půl roce od přijetí unijní směrnice o platebních službách PSD2 nevpustila do bankovnictví žádné fintechové firmy. O licenci už požádaly už tři české společnosti. Všem žadatelům už Česká národní banka vrátila žádosti s připomínkami, jako poslední je dostal minulý týden start-up Spendee, který poskytuje správu financí.

Podle ČNB je hlavním nedostatkem žádosti chybějící smluvní pojištění nové služby. „Na českém trhu ale dosud nepůsobila žádná pojišťovna, která by byla schopna pojištění na PSD2 poskytnout. Nyní jsme se spojili s Českou podnikatelskou pojišťovnou, s kterou se pokusíme vytvořit pojištění na míru,“ vysvětlil E15 spoluzakladatel Spendee David Nevečeřal.

Další připomínky jsou podle něj spíše formálního charakteru. Fintechové firmy to vysvětlují novostí služeb, které je třeba regulovat. „Z připomínek ČNB je znát vzájemné nepochopení, což celý proces trochu zdržuje. Například ve velké Británii přitom centrální banka s fintechy přímo spolupracuje a radím jim, protože je otevření bankovního trhu v jejím zájmu,“ doplnil Nevečeřal, podle kterého je přístup ČNB výrazně méně aktivní.

S nejasnostmi kolem řízení se potýkají i ostatní firmy v oboru. „Připomínky se snažíme postupně vypořádat, ale nemáme žádný vzor, kterým bychom se měli řídit,“ uvedl Tomáš Zdražil z fintechové společnosti BudgetBakers, který nabízí podobnou službu jako Spendee.

Posledním z trojice fintechů je start-up Roger, který poskytuje faktoring (předem smluvně pokrytý odkup krátkodobých pohledávek - pozn. red.) malým a středním firmám. I on na licenci dosud čeká, přestože o ni požádal už v lednu.

Podle jeho zakladatele Adama Šoukala je přitom co nejrychlejší otevření bankovnictví v českém zájmu, protože může oslabit zahraniční banky, které vyvádějí ze země velké dividendy, a posílit menší domácí podnikatele.

ČNB si ale za svým postupem stojí. „Žádosti o udělení povolení nebývají bohužel perfektní. Od žadatelů je proto nutné nejprve vyžadovat doplnění žádostí, teprve pak lze přistoupit k jejich věcnému posouzení,“ uvedla Dita Vejnárková z odboru komunikace ČNB. 

Licence k PSD2 je ale jen polovina příběhu. Přístup ke klientským datům musí poskytnout i samotné banky. Čím dříve tak učiní a čím více jich bude, tím rychleji budou vznikat nové fintechy.

Své bankovnictví zatím otevřela Česka spořitelna, Air Bank, Fio banka, MONETA Money Bank, Equa bank a Banka CREDITAS. V červenci spustila testovací režim otevřeného bankovnictví také ČSOB, která chce službu veřejně nabízet od listopadu.

PSD2 je evropská směrnice, která vešla v účinnost v lednu tohoto roku. Její ambicí je větší liberalizace bankovního trhu. Klientům má umožnit spravovat všechny své bankovní účty na jednom místě, a to i prostřednictvím třetích stran, jako jsou fintechy.