ČNB zvýšením sazeb vypekla spekulanty, koruna skokově ztvrdla

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka zmátla spekulanty a letos už podruhé zvedla základní úrokovou sazbu, která je nově na úrovni jednoho procenta. Rozhodnutí očekávala jen prozíravější část trhu, podle průzkumu agentury Bloomberg zvýšení sazeb očekávalo pouhých šest ekonomů z dvaceti dotázaných, z burziánů vsadil akci ČNB jen každý druhý. Centrálním bankéřům se tak povedlo otřást s českou měnou. Koruna během okamžiku posílila téměř o procento, později ale o část přírůstku přišla.

„Koruna je jednou ze dvou složek našich měnových podmínek, vedle úrokových sazeb. Koruna v posledních týdnech obrátila trend a začala oslabovat. Tím se otevřel prostor pro růstu sazeb,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok s tím, že bankovní rada rozhodla o růstu sazeb jednomyslně. „Podle některých segmentů ekonomiky se zdá, že se česká ekonomika výrazněji přehřívá. Z rozvíjejících se trhů navíc v poslední době odtéká část kapitálu. Se zvýšením sazeb nebyl v tuto chvíli důvod otálet,“ dodal Rusnok.

Celkem během středy česká měna ztvrdla až téměř o procento, jelikož část spekulantů začala nakupovat korunu s vidinou vyšších sazeb už zhruba hodinu před rozhodnutím centrální banky. Ve zbytku dne se ale efekt vyšších českých sazeb z větší části vyčerpal a v podvečer byla koruna oproti úterku vůči euru silnější jen zhruba o tři desetiny procenta.

„Vzhledem k současnému vývoji ekonomiky a menší citlivosti koruny na úrokový diferenciál v eurozóně předpokládáme, že ČNB bude se zvyšováním sazeb v druhé polovině roku ještě dále pokračovat, a to nejspíše v listopadu,“ říká hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Rétorika bankéřů ještě na květnovém zasedání bankovní rady mířila s utahováním měnové politiky až dále do druhého pololetí. Investoři na tehdejší postoj ČNB ale zareagovali tím, že se začali zbavovat české měny. Mezi rozhodnutím bankéřů z počátku května a dnešním zvýšením sazeb tak koruna oslabila takřka o dvě procenta. Slabší koruna začala hrozit vyššími dovozními cenami, a tedy i vyšší českou inflací. Faktorů, které tlačí domácí ceny vzhůru, je přitom více.

„Jde především o přehřívající se trh práce a nemovitostí,“ uvádí ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. K výraznějšímu zpevňování koruny, což podle Kovandy nahrává záměrům ČNB, bude ale podle něho třeba dalších slovních intervencí bankéřů ČNB během prázdnin.

Jak volit na voličský průkaz: Kde a jak o něj požádat a kde s ním letos můžete jít k volbám? Odpovědi naleznete zde>>>