Další banka propouští kvůli úsporám: UBS zruší 3500 míst

Největší švýcarská banka UBS plánuje zrušit asi 3500 pracovních míst, tedy zhruba pět procent z celkového počtu. UBS, která patří mezi největší správce majetku na světě, tak chce do konce roku 2013 ušetřit ze svých ročních nákladů asi dvě miliardy franků (zhruba 43 miliard korun). UBS není jedinou bankou, která je nucena šetřit, podobná opatření už oznámily například HSBC, Barclays, Goldman Sachs nebo Credit Suisse.

UBS zruší nejvíc míst v divizi investičního bankovnictví. Připadne na ni celkem 45 procent z plánovaného celkového počtu propuštěných.

„Cílem nově oznámených opatření je zlepšit provozní výkonnost. UBS bude i nadále pozorně sledovat nákladovou stránku, bude však pokračovat v investicích do růstových oblastí,“ vysvětluje důvody propouštění zpráva banky.

Banku opustí zaměstnanci, bez nichž se UBS obejde. Úspor chce management částečně dosáhnout také lepším využitím nemovitého majetku banky. V souvislosti s propouštěním a zvýšením efektivity banka zaúčtuje jednorázové výdaje na restrukturalizaci ve výši 550 milionů franků. Z toho 450 milionů se v účetnictví odrazí ve druhém letošním pololetí, větší část už ve třetím čtvrtletí.

Na banky dopadají problémy globální ekonomiky i regulace

Banka na možnost propouštění upozornila už dříve, když oznamovala horší výsledky hospodaření za letošní druhé čtvrtletí. Čistý zisk banky UBS se meziročně snížil o téměř polovinu na 1,02 miliardy švýcarských franků (21,5 miliardy korun).

Se slabšími výsledky z obchodování se potýkají i další banky, a to nejen v Evropě. Finanční trhy totiž nepříznivě ovlivňují dopady dluhové krize v eurozóně a také obavy z dalšího zpomalení americké ekonomiky.

Projevuje se i zvýšená regulace, která banky nutí držet větší objem kapitálu na účtech. Banky se mají tímto způsobem chránit před dopady případné další finanční krize. Švýcarské banky pak navíc řeší ještě aktuálně posilující kurz franku, který snižuje jejich zisky.

„Je jasné, že nová regulační a kapitálová pravidla budou bankám stlačovat zisky. Je to omezení pro celé bankovní odvětví a na to, že zisky postrčí trhy, moc spoléhat nemůžeme ve chvíli, kdy se zdá, že se globální ekonomický růst zastavil,“ uvedl již dříve pro Bloomberg výkonný ředitel UBS Oswald Grübel.

UBS patří k největším evropským obětem globální finanční krize. V roce 2008 nashromáždila tak vysoké ztráty, že jí musela pomoci švýcarská vláda, banka ale i tak byla nucena odepsat desítky miliard franků. Velkou část ztrát banka utrpěla ve Spojených státech, kde se také dostala do konfliktu s tamním správcem daně.