Deutsche Bank si vytvoří svou vlastní "špatnou banku"

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Největší banka na světě, Deutsche Bank, přesune svá takzvaná toxická aktiva do zvláštního oddělení, jakési interní „špatné banky“. Ta se inspiruje institucí vytvořenou španělskou vládou pro ozdravení zadluženého bankovního sektoru země.

Do „špatné banky“ se přesunou ty majetky, kterých se Deutsche Bank v příštích letech zbaví. Jde především o odepsané cenné papíry, pod křídla nového finančního ústavu se ale přestěhují i ta aktiva, která již Deutsche Bank nepovažuje za klíčovou součást svého podnikání.

Hodnota cenných papírů tvořících novou interní banku dosáhne 135 miliard eur. Třetinu chce Deutsche Bank odepsat do března 2013 a tím snížit své minimální kapitálové požadavky. Nové oddělení nazvané “Non-Core-Operations“ by mělo podle představ vedení banky „majetek co nejefektivněji spravovat a prodat“.

V rámci restrukturalizace chce banka do roku 2015 ušetřit 4,5 miliardy ročně. Největší díl úspor má nést oddělení investičního bankovnictví, jehož výnosy byly těžce zasaženy dluhovou krizí a zesílenou regulací bankovního trhu.

Noví šéfové Deutsche Bank Anshu Jain a Jürgen Fitschen se také s odvoláním na nedávný skandál konkurenční britské Barclays rozhodli změnit firemní kulturu.

Dalších úspor chce banka dosáhnout pomocí propuštění. O konkrétních počtech ale nechtějí Jain a Fitschen mluvit, dokud záležitost neprodiskutují s odbory. Již dříve Deutsche Bank oznámila, že do konce roku odejde 1900 zaměstnanců, z toho 1500 z .

Banka také prodá asi 40 budov. Více než 40 procent z cílové částky ale mají ušetřit změny infrastruktury jako investice do nových počítačových sítí, reorganizace administrativního oddělení či centralizování nákupů. Náklady na tyto změny dosáhnou přibližně čtyřech miliard eur během příštích tří let.