Deutsche Bank stáhne z Londýna miliardy eur. Podívejte se, jak na brexit zareagují další banky

Sídlo Deutsche Bank

Sídlo Deutsche Bank Zdroj: ctk/ap

Deutsche bank
2
Fotogalerie

Dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie na londýnskou City získávají jasnější kontury. Německý finanční gigant Deutsche Bank by totiž ze Spojeného království do Frankfurtu mohl stáhnout až tři čtvrtiny svých tamních aktiv. Jejich hodnota podle Financial Times dosahuje 600 miliard eur.

Jedním z hlavních důvodů je rostoucí tlak Evropské centrální banky (ECB), která nutí finanční ústavy, aby majetek hromadily na domovských trzích. Po březnovém odchodu z EU se totiž Británie stane takzvanou „třetí zemí“. ECB se tak obává, že by hospodaření Deutsche Bank v Londýně nebylo pod dostatečnou kontrolou britských ani evropských úřadů.

Je pravděpodobné, že se z londýnské pobočky stane samostatná dceřiná firma, nad kterou budou mít britské úřady jasnější dohled. Nová britská dceřiná firma Deutsche Bank by se velikostí měla dostat na úroveň americké divize, která spravuje majetek ve výši 145 miliard dolarů. Omezit by přitom měla služby investičního bankovnictví.

Zatím ale není jasné, kolik zaměstnanců se z Londýna přesune. V dubnu ještě zástupci banky tvrdili, že se v City pokusí zachovat „významnou část“ z osmi tisíc pracovníků, nyní odmítla banka záležitost komentovat. I přesto, že se v posledních měsících snižují odhady, kolik bankéřů Londýn po brexitu opustí, stále se hovoří o několika tisících.

Belgický think-tank Bruegel očekává, že v City zanikne asi deset tisíc míst v bankovních institucích, Reuters hovoří jen o polovině. Podle analytiků Bloombergu ale bude ze situace jednoznačně těžit německý Frankfurt.

Přesunout by se do něj měly s jistotou více než dva tisíce zaměstnanců Goldman Sachs a UBS, která si město vybrala jako své evropské centrum. Kromě tisíců pracovníků Deutsche Bank do Frankfurtu zamíří také část ze čtyř tisíc londýnských zaměstnanců JP Morgan. Desítky až stovky lidí do Německa přijdou také z kanceláří Morgan Stanley nebo Citigroup. Exodus bankExodus bank|E15

Na otevírání nových pozic se připravuje rovněž Paříž, kam tisíc zaměstnanců pošle britská HSBC, nižší stovky osob do srdce Francie přesune Bank of America a domovská Société Générale. O další stovky bankéřů se podělí Madrid a Dublin.

I přes nejasnosti ohledně dohody o vystoupení z EU však Britové nečekají rapidní propad bankovního sektoru.

„Myšlenka rezignace Londýna na vzniklou situaci je přehnaná. Město si určitě udrží většinu výhod, které z něj dělají skvělé finanční centrum,“ uvedl pro Reutesrs profesor Peter Hahn z London Institute of Banking and Finance.