Dluhová krize padá na banky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Když Mezinárodní měnový fond před více než měsícem varoval, že evropské banky budou potřebovat zvýšit kapitál, vysloužil si od evropských představitelů ostrou kritiku. Nyní je vše jinak: německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dohodli, že budou rekapitalizovat banky. Sarkozy to odůvodnil tím, že „ekonomika potřebuje plán, který zajistí růst a financování“.

Jak bude dolévání kapitálu do bank vypadat, kdo budou jeho příjemci a kdo ho zaplatí, to se ovšem zatím neví. Konkrétní obrysy by měl plán Sarkozyho a Merkelové dostat do konce tohoto měsíce.
Prohlášení obou evropských lídrů je proto třeba vnímat zatím jen jako signál investorům. Situace na finančním trhu se totiž včera opět vyostřila a právě bankovnictví je sektor, který se sype jako první – a začíná to dopadat i na Česko. Rakouská Erste – matka České spořitelny, jejíž akcie jsou jedny z nejsilnějších na pražské burze – oznámila, že za letošek nevyplatí dividendu, navíc ve třetím čtvrtletí místo plánovaného zisku skoro tři čtvrtě miliardy eur propadne do téměř miliardové ztráty.

Nesplatí proto státní pomoc co nejdříve, jak plánovala. Společnost Erste doplatila jak na rizikové dluhopisy a pojistky CDS, tak na své předchozí drahé nákupy bank v Rumunsku a v Maďarsku.
Tak tvrdé odpisy rizika nikdo nečekal, proto akcie Erste propadly až o 18 procent a stáhly do minusu celý domácí parket. „Přijali jsme radikální účetní opatření, abychom připravili Erste Group na další období nejistoty,“ uvedl k tomu šéf Erste Andreas Treichl.

Rétorika francouzského prezidenta Sarkozyho a německé kancléřky Merkelové však nezůstala bez odezvy. Navzdory tomu, že se vyhlídky ekonomiky obecně horší, po jejich prohlášení rostlo jak euro, tak americké akcie.
Jasněji je po včerejšku v tom, jak se bude vyvíjet pomoc bance Dexia. Belgická vláda za převzetí tamních aktiv zaplatí čtyři miliardy eur, ale za špatné úvěry dají především francouzská a belgická vláda záruky v hodnotě 90 miliard eur. Oběma zemím, které mají již tak vysoký státní dluh, za to hrozí snížení ratingu.

Hodně nejasno je však stále v kauze Řecko. To nyní absolvuje návštěvu kontrolorů takzvané trojky, tedy Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a centrální banky, ze které by mělo vyvstat, zda dostane další část pomoci. To se zatím nestalo.

Návštěvu však provázejí spekulace – hlavně z Německa, že z řeckého dluhu bude nutné odepsat nikoli už „jen“ padesát procent hodnoty, ale údajně šedesát.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.