Dluhy českého státu financují domácí hráči. Leží u nich dvě třetiny z bondů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Česko patří v rámci Evropy mezi země nejvíce závislé na financování chodu státu z národních zdrojů. Takřka sedmdesát haléřů z každé koruny dluhu má totiž domácí vláda napůjčováno od věřitelů s českou adresou. Napříč unijní osmadvacítkou jde o atypický jev, obvykle totiž při financování státních dluhů převažuje zahraniční kapitál. Více ochoty půjčovat svým vládám projevují v Evropě jen finančníci z Lucemburska a Rumunska.

Finanční domy v Česku skoupí podle evropských statistiků 63 procent každé domácí vládní dluhopisové emise. Dalších šest procent pak nachází útočiště v majetku domácích firem a individuálních investorů.

„Pozitivem vysoké domácí držby dluhu je fakt, že Česko je méně závislé na případném vnějším ekonomickém šoku. Naopak zde existuje riziko plynoucí z vysoké angažovanosti domácích finančních institucí na jednom emitentovi, kterým je v tomto případě český stát,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.

V domácích bankách ležela letos v červnu podle ministerstva financí více než třetina všech vydaných dluhopisů české vlády za celkem 1,6 bilionu korun, o další třetinu dluhu se dělily domácí penzijní fondy a pojišťovny.


source: tradingeconomics.com „V případě, že by se fiskální situace Česka závažněji zhoršila, vedlo by to k nepříznivým dopadům na tuzemský finanční sektor,“ říká Jakub Seidler z ING.

Na výrazně zvýšenou angažovanost domácích finančních institucí opakovaně upozorňovala i Česká národní banka. V uplynulých měsících přitom české dluhopisy podstatně ztratily na hodnotě. Jen od dubna propadla cena desetiletého dluhopisu české vlády o osm procent.

Jaro pohřbilo evropské bondy

Na počátku dubna odstartoval napříč Evropou trend poklesu cen vládních dluhopisů. Na hodnotě propadly dluhopisy vlád všech významných evropských zemí. Indexy cen národních dluhopisů podle dat agentury Bloomberg, sledující dluhopisové koše jednotlivých zemí světa, ukazují, že jen od konce dubna klesly ceny francouzských bondů o více než šest procent, obdobně ztratily dluhopisy Německa či Nizozemska.

„Strmý pokles cen dluhopisů je způsoben obratem dosavadního rostoucího trendu na evropských dluhopisových trzích,“ uvádí Tomáš Holinka z Moody’s Analytics. Sázky na dluhopisy podle něj zbrzdil příznivější výhled ekonomiky Evropy.

Státní dluhopisy přicházejí v poslední době o část obrovských zisků, které nasbíraly v posledních letech. Jen během loňského roku tak například španělské a portugalské bondy zhodnotily více jak o 15 procent.

V dlouhodobém pohledu investoři na bondech stále vydělávají. Nejvýnosnější investicí se vedle dluhopisů evropské periferie staly v uplynulém roce bondy Velké Británie, které zhodnotily o více než deset procent.