Dluhy domácností v dubnu vzrostly na 1,123 bilionu korun

ČNB

ČNB Zdroj: E15

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v dubnu zvýšily o 1,2 miliardy korun na 1,123 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 56 miliard korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

Zadluženost podniků v dubnu meziročně vzrostla o 28,7 miliardy korun na 954,2 miliardy Kč a ve srovnání s předchozím měsícem byla nižší o 661 milionů korun.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti březnu o 13,3 miliardy Kč na 1,109 bilionu korun. Meziročně se zvýšily o více než 77 miliard korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v dubnu meziročně klesly o 9,7 miliardy korun na 334,3 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem byly nižší o 876 milionů korun.

„Zadluženost domácností a podniků zůstaly na březnové úrovni a oba ukazatele nenaznačují žádný jasný trend. Nejistoty v ekonomice a obezřetnost se projevují v chování domácností i bank. Obavy o zaměstnání či udržení stávající výše příjmů snižují lidem odvahu se zadlužit na léta dopředu,“ uvedl odborník na bankovnictví ze společnosti PwC Audit Petr Kříž.

Podle Kříže se domácnosti chovají obezřetněji vzhledem k rostoucímu počtu nucených dražeb. Banky si také pečlivěji hlídají platební schopnosti dlužníků, často z podnětu svých mateřských společností ze zemí, kde je bankovní sektor v mnohem horší kondici. „České banky se v úvěrové oblasti chovají racionálně a vkladatelé nemají důvod k obavám o svůj majetek,“ dodal Kříž.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.