Do Česka se chystá polská největší banka PKO, čeká na zelenou od ČNB

Centrála PKO Bank Polski ve Varšavě

Centrála PKO Bank Polski ve Varšavě Zdroj: CC BY SA 3.0: Adrian Sklodowski via Wikimedia Commons

Banka PKO
Guvernér ČNB Jiří Rusnok
ČNB
Budova ČNB
ČNB
6
Fotogalerie

Už během prvního pololetí příštího roku hodlá vstoupit na český trh největší polská banka PKO BP. Banka s třetinovým vlastnickým podílem varšavské vlády hodlá podpořit vstup polského byznysu do Česka, a to primárně firem z řad svých klíčových zákazníků. Banka už dostala zelenou pro vstup na český trh od polského regulátora, nyní podle svého vyjádření čeká na potřebná povolení od ČNB.

PKO nabídne služby i tuzemským firmám, prorazit na napjatém domácím trhu ale podle expertů nebude snadné. „Česko je jedním z nejdůležitějších trhů našich korporátních klientů, proto sem vstupujeme hned po Německu. Strategií banky bude financování expanze polských firem na český trh,“ uvedla pro E15 mluvčí PKO Monika Kachniarzová. PKO otevřela v prosinci loňského roku filiálku v německém Frankfurtu, česká pobočka má být její obdobou.

V první fázi podle Kachniarzové nabídne banka služby typu běžných účtů, internetového bankovnictví, platebního styku, či financování zahraničního obchodu. „Českým klientům nabídneme i služby v oblasti zajištění kurzových rizik nebo řízení likvidity,“ dodává Kachniarzová.

„Český trh už je v současné době velmi konkurenční a saturovaný, nicméně PKO má šanci se alespoň částečně prosadit. Logická strategie by byla zaměřit se primárně na financování polských firem, které jsou aktivní na českém trhu. Tam si myslím, že má PKO určitou konkurenční výhodu,“ soudí analytik Patria Finance Václav Kmínek.

Česko patří podle PKO mezi nejvýznamnější polské obchodní partnery. Z hlediska objemu obchodu jí patří páté místo, za Německem, Ruskem, Čínou a Itálii. Celkový majetek PKO Bank Polski činil koncem loňského roku v přepočtu kolem 1,7 biliónu korun, od listopadu 2004 se rovněž akcie banky obchodují na varšavské burze. Čistý zisk banky loni klesl o pětinu na zhruba 16 miliard korun.