Dobře vydělat na penzi bude těžší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Šance více vydělat na penzijním připojištění se od příštího roku výrazně zmenší. Penzijním společnostem se totiž nedaří sehnat do svých fondů dost peněz. Jejich správcům tak nezbude než řadu z nich pospojovat. A to i za cenu, že část klientů se bude muset spokojit s konzervativnější, a tudíž méně výnosnou investiční strategií, kterou si při sjednání připojištění nevybrali.

Podle zákona o doplňkovém penzijním připojištění musí každý z 33 účastnických fondů posbírat do konce tohoto roku alespoň 50 milionů korun klientských vkladů. V opačném případě mu může Česká národní banka odebrat licenci. Tuto podmínku podle průzkumu deníku E15 splňuje takřka po dvaceti měsících fungování pouze 11 fondů. A z nich pouze jediný – Dynamický fond České spořitelny – je orientovaný na investice do akcií. Ačkoli by v těchto rizikových fondech, kterých je celkem deset, měla být letos na silvestra půlmiliarda, leží v nich zatím jen 200 milionů. Tisíce klientů tak čeká migrace.

„V případě, že by se do konce roku 2014 dynamický fond nenaplnil zákonem požadovanou částkou 50 milionů korun, sloučíme jej s vyváženým fondem. Rizikový profil přejímajícího fondu bude zavazující pro přecházející účastníky,“ uvádí Pavla Hávová z ČSOB. Vyvážený fond je však zaměřen na konzervativní investice s omezeným výnosem. Klienti přesunutí do tohoto fondu by si tak částečně uzavřeli cestu za vyššími výnosy. Obdobný problém řeší i penzijní společnosti Komerční banky, ČSOB nebo Allianz.

„Předpokládáme sloučení dvou našich rizikověji orientovaných fondů Dynamického a Selection buď spolu navzájem, nebo s jiným z našich fondů,“ uvádí Václav Bálek za Penzijní společnost Allianz. Oba zmíněné fondy dohromady mají nyní nabráno 39 milionů korun vkladů, na limit by tak v tuto chvíli nedosáhly ani sloučením. Jedinou možností by tak pro Allianz bylo spojit je s třetím, vyváženým účastnickým fondem.

Mladší klienti půjdou jinam

Experti předpokládají, že především mladší klienti budou v takovém případě odcházet jinam. „Penzijní společnosti budou o klienty, kterým sloučili dynamický a konzervativní fond, přicházet. Pro mladší lidi hrají dynamické fondy důležitou roli a při sloučení tato strategie už z podstaty nemůže být naplňována,“ uvádí Jan Valášek ze společnosti FINEZ.

Účastnické penzijní fondy slouží jako náhrada za starý systém penzijního připojištění. Celkem je nyní v těchto fondech přibližně 2,9 miliardy korun. Bezmála třetinu obhospodařuje Povinný konzervativní fond Penzijní společnosti ČS, přes půl miliardy leží ve Spořicím fondu České pojišťovny, trio největších účastnických fondů uzavírá s více než 320 miliony korun nasbíraných vkladů Povinný konzervativní fond KB. Jediným akciově orientovaným fondem, který splňuje zákonný limit, je Dynamický fond ČS, na jehož kontě je 64 milionů korun vkladů. Nejblíže splnění podmínky je Dynamický fond Komerční banky, který v současnosti obhospodařuje 35 milionů.

Vladimír Bezděk: Je tu jasné politické zadání, aby byl druhý pilíř zrušen