EGAP se chystá znovu pojišťovat vývoz do Íránu

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) se začala připravovat na možné obnovení pojišťování exportu do Íránu. Státní pojišťovna zahajuje projednávání nových obchodních případů do země, zatím ve fázi poradenství a předběžného posouzení. Podmínkou pro zahájení konečného posouzení obchodních případu je odvolání sankcí znemožňujících vývoz do Íránu.

Podle generálního ředitele EGAP Jana Procházky pojišťovna reaguje na aktuální vývoj mezinárodně politické situace, kdy se očekává v horizontu půl roku zrušení sankcí vůči Íránu. „Chceme tím pomoci zajistit konkurenceschopnost českých vývozců a umožnit přípravu nových obchodních případů tak, abychom po zrušení sankcí byli schopni rychle reagovat a začít pojišťovat nový export,“ uvedl Procházka.

Írán slibuje budoucí silné obchodní příležitosti. Do země v září zamíří 30členná podnikatelská mise Hospodářské komory s náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou. Na podzim by měl Írán navštívit také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). V Teheránu by měla být v budoucnu otevřena zahraniční kancelář agentury CzechTrade.

Český vývoz do Íránu dosáhl loni 564 milionů korun. Dovezlo se naopak zboží v hodnotě 163 milionů korun. Před deseti lety přitom byla roční hodnota vývozu čtyřnásobná. České firmy v posledních letech vyvážely do Íránu hlavně sklo, kuchyňské zboží či léky. Opačný směrem mířily vinné hrozny, ovoce, ořechy či koberce.

Přečtěte si:

Ředitel Svazu průmyslu a dopravy Lukáš Martin upozornil, že vzhledem k současné velmi nízké ceně ropy, hlavního zdroje příjmů íránské ekonomiky, se nedá očekávat rychlý návrat exportu na úroveň roků 2010/2011. „Nicméně, íránský trh má vzhledem k historicky dobrému jménu ČR, ale i dřívějšího Československa, pro naše firmy značný potenciál,“ dodal. Z pohledu EGAP byl v minulosti Írán pro exportéry spolehlivá destinace, do roku 2010 pojišťovna eviduje takřka bezproblémovou platební historii íránských subjektů. Před zavedením sankcí pojistil EGAP vývoz do země v hodnotě téměř 13 miliard korun.

Čeká se na souhlas Kongresu

Do roku 2010 české firmy s podporou EGAP vyvezly do Íránu technologické zařízení pro elektrárnu, linky pro výrobu dieselových čerpadel, parní turbogenerátory, cukrovar, cementárnu, čističku odpadních vod a další dodávky za celkem více než deset miliard korun.

Světové mocnosti uzavřely 14. července s Íránem dohodu, která blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za zrušení mezinárodních hospodářských sankcí. Uzavřena byla po mnohaletém úsilí vyjednávačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a EU.

„Zrušení části proti-íránských sankcí je podmíněno souhlasem amerického Kongresu, který i když pravděpodobný, není v tomto republikány kontrolovaném nejvyšším zákonodárném orgánu USA plně zaručen. Případný americký nesouhlas se zrušením sankcí může samozřejmě celou situaci ještě značně zkomplikovat,“ dodal Lukáš Martin.