Eurozóna se pře o podobu bankovní pomoci

euro

euro Zdroj: profimedia.cz

V eurozóně se schyluje k „válce“ severu proti jihu. Na jedné straně stoji Německo, Finsko a Nizozemsko, na druhé především Španělsko, Itálie a Řecko. Předmětem sporu je pomoc bankám ze záchranného fondu ESM.

Podle představ severu eurozóny by měly finanční ústavy pomoc dostat je v případě budoucích potíží. Zátěž starých znehodnocených aktiv, která ohrožují hlavně Španělsko, by měla „zůstat odpovědností národních úřadů“, vysvětlili včera své stanovisko ministři financí tří zemí.

Společné vyjádření dále uvádí, že ESM by měl převzít odpovědnost jen za ty problémy, které vypuknou až během působení společného evropského bankovního dozoru.

Evropská komise: sever porušuje červnovou dohodu

Podle nejmenovaného představitele EU, kterého cituje deník Hadelsblatt, jde nynější prohlášení přímo proti červnové dohodě členských států, které se dohodly především v případě Španělska na co nejrychlejším postupu. Podle návrhu z Berlína, Amsterdamu a Helsinek by ale španělské banky nesměly z ESM získat žádné finance na řešení svých současných potíží.

Také z pohledu Evropské komise znehodnocují severní země závěry červnové schůzky. Pokud by totiž nový fond byl k dispozici jen pro nyní zdravé banky, nebylo by dosaženo žádného zmírnění akutních potíží.

Proti novému výkladu červnové dohody se postavil rovněž německý eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. „Pokud by pod dohled byly převedeny jen sanované banky, trvalo by to roky,“ řekl agentuře DAPD. „Dozor musí začít fungovat. Proto se mu musí podrobit i špinavé děti.“

Vrcholná schůzka EU v červnu položila základ evropskému bankovnímu dohledu. Ten by podle Bruselu měl začít fungovat v lednu příštího roku. Německo považuje lednový termín za nereálný.

Jakmile bude společný dohled funkční, mohou banky dostat první pomoc z ESM. Evropský komisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn a šéf euroskupiny Jean-Claude Jucker dosud svorně tvrdili, že ze záchranného fondu bude profitovat i Španělsko. „Co bylo řečeno, stále platí,“ uvedl dnes mluvčí Evropské komise Olivier Bailly.