Evropská investiční banka otevře v Praze kancelář

Sídlo EIB

Sídlo EIB Zdroj: Palauenc05 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Necelých 12 let od vstupu do Evropské unie se Česká republika dočká příchodu Evropské investiční banky. Finanční ústav, který úvěruje projekty v souladu s prioritami EU v jednotlivých členských zemích a také mimo Unii, působí v Česku od roku 1992 a bude od 22. února zastoupen i v Praze.

„Slavnostní otevření kanceláře skupiny EIB v Praze koresponduje s politikou EIB posílit svou přítomnost ve všech členských státech EU. Fyzická přítomnost v jednotlivých hlavních městech EU bude umožňovat větší blízkost k trhu a zlepšení operačních schopností Evropské investiční banky a užší institucionální vztahy s vnitrostátními orgány,“ uvedl mluvčí banky Dušan Ondrejička.

Banka, jejíž centrála sídlí v Lucemburku, si od pražské adresy slibuje především užší komunikaci s místními orgány a dalšími zúčastněnými stranami a lepší posuzování a vyhodnocování projektů.

Chybí Maďarsko

EIB, jejímiž vlastníky jsou státy EU, měla do konce loňského roku pobočky v 21 členských státech EU a 19 zemích mimo unii. Na Slovensku a v Polsku už EIB kanceláře má, v Maďarsku zatím ne. Česká republika se stala akcionářem EIB 1. května 2004. Ministr financí Andrej Babiš je členem Rady guvernérů EIB.

V tuzemsku uzavřela banka od roku 1992 do 31. prosince 2015 úvěrové smlouvy v hodnotě zhruba 18, 4 miliardy eur (v přepočtu asi 496 miliardy korun). V České republice, stejně tak jako v ostatních členských státech EU, podporuje EIB investiční projekty, jejichž cílem je snížit rozdíly v regionálním rozvoji, posílit hospodářskou konkurenceschopnost a zvýšit životní úroveň občanů.