Evropské banky zeštíhlují své investiční divize

Royal Bank od Scotland

Royal Bank od Scotland Zdroj: ctk

Rozhodnutí Royal Bank of Scotland (RBS), která tento týden oznámila, že zmenší svou evropskou investiční divizi o čtvrtinu, může spustit další vlnu reorganizace tohoto segmentu v Evropě. Nedostatek obchodních příležitostí a tvrdší regulace nutí středně velké hráče k omezení operací.

RBS, největší britská státem vlastněná banka, včera uvedla, že zavře vybrané úseky investiční divize a propustí 3,5 tisíce zaměstnanců. UniCredit, Nomura a UBS se také stahují z investičního bankovnictví.

Banky, které provozují oddělení obchodování s cennými papíry, mohou následovat příkladu RBS a uzavírat úseky své investiční divize kvůli propadu objemu obchodů a rostoucích provozních nákladů kvůli rostoucí regulaci. Konkurence mezi nespočtem finančních institucí na poli upisování akcií při vstupu společnosti na burzu či poradenství pro fúze a akvizice zapříčinilo pokles poplatků za tyto služby na rekordní minima, což ještě zvýšilo tlak na tyto finanční domy, zvláště ty, které spoléhají na růst v Evropě.

„Středně velké společnosti mají kvůli klesajícímu objemu problémy,“ řekl agentuře Bloomeberg Christopher Wheeler, analytik londýnské pobočky italské Mediobanky. „Tyto banky si prostě nemohou dovolit tyto fixní náklady při objemech byznysu jaký nyní dělají,“ dodal Wheeler.

Poplatky vybrané v investičním bankovnictvím v Evropě, zažily ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku nejhorší kvartál od roku 2004. Vyplývá to z údajů newyorkské společnosti Freeman & Co. Poplatky, které se skládají z provizí za poradenství při fúzích a akvizicích, úpis akcií či dluhopisů nebo úvěrů, dosáhly v Evropě v posledním čtvrtletí roku 2011 objemu 4,2 miliardy dolarů. Ve třetím čtvrtletí loňského roku to bylo 4,7 miliardy a ve druhém dokonce 7,2 miliardy dolarů. Rekord padl ve druhém čtvrtletí roku 2007, kdy se v Evropě vybralo na poplatcích 11,1 miliardy dolarů, ukazují data Freeman & Co.