Evropské vlády si mohou půjčovat levněji

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Na dluhopisovém trhu periferních zemí eurozóny, ještě přede dvěma lety značně rozbouřeném, zavládl v letošním roce klid a optimismus. Očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) ještě více uvolní svoji měnovou politiku, a napětí na rozvíjejících se trzích snižují cenu, za kterou si půjčují evropské vlády. Nejvíce z posledního vývoje těží právě takzvané periferní státy eurozóny.

„Od začátku roku se trhy zabývají tématy, jako je problém zahraničního dluhu a politické nestability v některých rozvíjejících se ekonomikách či dopady případné eskalace rusko-ukrajinského konfliktu, které přispěly k odlivu investic z těchto zemí zpět do rozvinutých ekonomik, a podpořily tak pokles jejich úrokových výnosů,“ vysvětluje Vojtěch Benda, hlavní analytik BH Securities, pokles dluhopisových výnosů.

Výnos irských desetiletých vládních dluhopisů minulý týden spadl na tři procenta, a dostal se tak nejníže od zavedení eura před 15 lety. Pokles výnosů irských obligací kopírovaly dluhopisy dalších periferních zemí eura. Vlády Itálie, Španělska, Portugalska či Řecka by si mohly půjčovat nejlevněji za několik posledních let.

Výnos desetiletého italského vládního bondu spadl na 3,4 procenta, nejníže od roku 2005. Ještě loni v červnu atakoval pětiprocentní hranici, přede dvěma lety byl nad sedmi procenty. Španělské desetileté vládní dluhopisy, které také ještě přede dvěma lety nesly sedm procent, se na konci týdne obchodovaly s výnosem 3,3 procenta, tak nízko se výnos nepodíval posledních osm let. Portugalské a řecké obligace s desetiletou splatností na konci týdne nesly 4,6, respektive 7,2 procenta, což je nejméně od roku 2010.

Posilující euro sníží výnosy dluhopisů

Podle propočtů amerických analytiků bude zemím eurozóny hrát do karet také posilující euro. Posílení společné měny o deset procent prý sníží výnosy dluhopisů až o půl procenta. Někteří investoři ale varují, že pokles výnosů dluhopisů problémových zemí zašel příliš daleko a cenová korekce je nevyhnutelná.

Prozatím příznivá situace na dluhopisovém trhu v Evropě pomáhá také českým bondům, které – jako obvykle – kopírují vývoj německých obligací. Výnos desetiletých tuzemských vládních bondů klesl od začátku roku z téměř 2,5 procenta na 2,2 procenta.