Experti: Milion lidí ve druhém pilíři? Stěží

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

Ještě v létě ministr financí Miroslav Kalousek předpokládal, že do druhého pilíře penzijní reformy vstoupí až šedesát procent Čechů. To by z celkového počtu práceschopných představovalo přes tři miliony účastníků soukromého fondového spoření na stáří. Po prezidentském vetu prováděcího zákona k penzijní reformě, které vládní koalice nakonec jen obtížně přehlasovala, ale lidé z penzijního byznysu už těmto číslům nevěří.

„Zatímco před vetem jsem ještě věřil, že se může zapojit milion lidí, nyní je potenciál poškozen, odhaduji tak o polovinu. Takže jestli tam nyní vstoupí pět set tisíc lidí, bude to obrovský úspěch,“ uvedl v rozhovoru s deníkem E15 Jiří Rusnok, jehož ING Penzijní fond se rozhodl na poslední chvíli dát od druhého pilíře ruce pryč.

Ani Tomáš Kofroň z Raiffeisenbanky, jež se chystá do byznysu vstoupit, už nedoufá v milion účastníků: „Počítali jsme, že se do reformy zapojí méně než milion účastníků. Po současné vlně kritiky a politické nejistoty to zřejmě bude ještě o něco nižší, někde okolo tři čtvrtě milionu.“

Naopak šéf Penzijního fondu České pojišťovny Petr Brousil ještě doufá: „Domnívám se, že v prvním roce do systému může vstoupit až jeden milion klientů.“ Také analytici jsou čím dál pesimističtější. „Vzhledem k nedostatku informací mezi lidmi a nejistotě, která obestírá osud penzijního systému, se obávám, že zapojení do druhého pilíře bude poměrně malé, možná mezi deseti a dvaceti procenty,“ míní analytik Patrie David Marek.

Kolik lidí půjde do penzijní reformyKolik lidí půjde do penzijní reformy | E15, foto profimedia.cz

Stejný názor má Jan Lener z Broker Consulting: „Odhadujeme, že do druhého pilíře vstoupí deset až dvacet procent obyvatel.“ Za pravdu jim dává průzkum agentury STEM/MARK, podle něhož jeden z deseti Čechů v produktivním věku uvažuje o vstupu.

Právě patrně menší zájem o druhý pilíř, než byl ještě před několika měsíci odhadován, vedl ING Penzijní fond k neúčasti na soukromém fondovém spoření. Podle Rusnoka se tak muselo stát nyní, kdy fondy v penzijním byznysu stojí před největšími investicemi. Že rozjezd druhého pilíře vyžaduje značné náklady, potvrzuje i Pavel Kohout z Partners: „Navržená reforma není ideální možná právě proto, že reguluje náklady nově zakládaného systému snad až příliš drsně. Proto se do něho finanční společnosti dvakrát nehrnou. To vysvětluje, proč se reformy zúčastní jen kapitálově nejsilnější a nejzdravější skupiny a proč to některé vzdaly.“

Po hození ručníku do ringu od ING PF zůstávají ve hře s platnou licencí PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, Aegon PF, Generali, Allianz, Conseq a Raiffeisenbank.