Experti o Šinclově návrhu: Omezení pojišťovacích provizí pročistí trh

Dvacetikoruny

Dvacetikoruny Zdroj: Siebert Martin/Euro

Omezení provizí zprostředkovatelů životního pojištění by podle expertů mohlo pomoci vyčistit trh od těch nepoctivých. Podíl nových smluv životního pojištění uzavřených přes zprostředkovatele činí zhruba dvě třetiny. Omezit provize chce ve Sněmovně pozměňovací návrh poslance Ladislava Šincla (ČSSD).

Kvůli Šinclově návrhu se přitom rozhořel spor mezi ním a ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který na poslance vytáhl složku s jeho osobními údaji a začal ho zastrašovat a obviňovat z korupce. Kvůli sporu se dnes sešla koaliční rada. Pozměňovací návrh Šincla přivítala Česká národní banka.

„Pojišťovací zprostředkovatel by měl ideálně zjistit potřeby a situaci klienta a podle toho určit, zda pro něj je vhodné investiční životní pojištění uzavřít, nebo ne. Někteří zprostředkovatelé ale doporučují nevhodný produkt nebo dokonce systematicky obcházejí klienty a předčasně jim ukončují stávající smlouvy a zakládají nové, což je pro klienta velmi nákladné,“ uvedl šéf poradenských služeb pro pojišťovnictví ve firmě Deloitte Karel Veselý.

Často zmiňované takzvané přetáčení smluv přináší podle něj zisky hlavně jen samotnému zprostředkovateli (provizi za uzavření nové smlouvy, která typicky činí 160 až 180 procent ročního pojistného). Průměrná životnost běžně placených smluv investičního životního pojištění je v ČR zhruba pět let, ačkoli většina z nich je koncipována na 20 až 30 let. „Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích by mohla pomoci trh očistit od neprofesionálních makléřů,“ dodal Veselý.

„Hrubý odhad podílu zprostředkovatelů je kolem 60 až 70 procent,“ řekl ředitel Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců Karel Šafránek. Podle něj při necitlivé plošné regulaci může celý trh životního pojištění klesnout třeba i na polovinu, protože výrazně klesne produkce zprostředkovatelů a zaměstnanci pojišťoven na přepážkách to v žádném případě nezachrání. „Životní pojistka je totiž typický produkt, který se musí aktivně prodávat, lidé si smlouvu z vlastního rozhodnutí sjednat nepůjdou,“ dodal.

Provizní náklad klesal

Podle dat Unie finančního zprostředkování a poradenství více než tři čtvrtiny běžně placeného pojistného u nových smluv protečou přes pojišťovací zprostředkovatele. „Průměrný provizní náklad na smlouvu od roku 2009 do roku 2012 prý setrvale klesal. V roce 2013 mírně vzrostl, což souviselo patrně s úbytkem nových smluv,“ uvedl výkonný ředitel unie Jiří Šindelář.

Pojišťovny loni vybraly na pojistném životního pojištění 46,1 miliardy korun, tedy o 0,7 procenta méně než v roce 2013. Pokles se zrychlil v letošním roce, kdy trh za první čtvrtletí klesl o zhruba tři procenta na 11,4 miliardy.

Na snížení objemu předepsaného pojistného běžně placeného životního pojištění se podle České asociace pojišťoven projevil mimo jiné i vliv změn daňové uznatelnosti soukromého životního pojištění, který vedl ze strany části klientů k ukončování smluv a výběru peněz.

Zamezit přetáčení smluv

Podstatou Šinclova návrhu je zamezit současné praxi, kdy zprostředkovatelé pojištění ve snaze získat provizi za uzavření nové pojistné smlouvy s klienty ukončují smlouvy nejčastěji mezi druhým až pátým rokem pojištění.

Šincl chce svým návrhem snížit a zastropovat maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům a částku, o níž se provize sníží, to je přes čtyři miliardy korun ročně, připsat pojištěným lidem do výnosů.