Fintechová revoluce nabírá zpoždění, zájem o licence na nové finanční služby je nulový

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: shutterstock.com

Nový zákon o platebním styku, který začal platit v sobotu, umožní vstup nebankovních hráčů na trh finančních služeb. Fronty na licence k novým službám ale uchazeči nestáli.

Se zavedením evropské směrnice o platebních službách neboli takzvané PSD2 jsou spojena obří očekávání, že přinese konkurenci fintechových společností do finančních služeb.

Rozjezd však zatím vypadá velmi vlažně. Alespoň podle žádostí o licence k novým službám, které směrnice zavádí. „Prozatím jsme neobdrželi žádnou žádost o povolení pro poskytování platebních služeb – nepřímého dání platebního příkazu nebo informování o platebním účtu,“ říká Denisa Všetičková z České národní banky.

Podle informací deníku E15 však k důvodům nulového zájmu patří právě kroky ČNB. „Vyžádala si doplňující informace,“ uvádí představitel jedné z fintechových firem, který si nepřál být jmenován. Požadavky na uchazeče o licenci zveřejnila centrální banka na webu.

Fintechové firmy ostatně nemusejí obzvlášť spěchat. Banky totiž mají přechodné období osmnácti měsíců na to, aby pustily konkurenci do API, což je softwarové rozhraní bankovního domu. Už nyní ovšem umožňuje přístup do API Česká spořitelna nebo třeba Banka Creditas. Naopak Československá obchodní banka či Raiffeisenbank zatím fintech ke svým datům nepustily.

Bankovní domy budou mít totiž v rámci směrnice povinnost poskytovat se souhlasem zákazníků údaje o klientských účtech třetím stranám – fintechovým společnostem a bankovním rivalům. Na to je navázána služba, která umožní klientům získat přehled o všech účtech v různých bankách. Další službou je podávání platebních příkazů prostřednictvím například mobilní aplikace.

O získání licence ke zmíněným službám hodlá usilovat firma Platební instituce Roger, která se zabývá prodejem faktur, což umožňuje společnostem rychleji získat hotovost. „Žádost podáme do konce příštího týdne,“ uvádí Matěj Bednář, který odpovídá za produkty společnosti. Naopak další fintechová společnost Twisto se o licence ucházet nehodlá.

„PSD2 nevyvolá podle mého názoru revoluci, o které se všude mluví. Češi nezačnou ovládat své bankovní účty prostřednictvím třetích stran,“ zdůvodňuje postoj firmy její zakladatel a výkonný ředitel Michal Šmída.

Na tuzemském trhu mohou ale začít fungovat i zahraniční hráči bez licence od ČNB, pokud získají povolení v jiném státě Evropské unie. „Jak banky, tak i nebankovní poskytovatelé platebních služeb mohou tyto služby v ČR poskytovat na základě jednotné licence,“ uvádí Všetičková. „ČNB bude vykonávat dohled jen nad některými poskytovateli těchto služeb,“ dodává.

Konkurence na českém trhu by se tak měla postupně zvýšit, což potěší spotřebitele. „Koncovým zákazníkům jak v oblasti retailu, tak z řad firem by se měly bankovní služby zlevnit a zjednodušit,“ tvrdí Bednář.