Češi podceňují kyberbezpečnost, mají slabá hesla

V šoku

V šoku Zdroj: Shutterstock

Smartphone
Platební karty Mastercard
MacBook
Aplikace 1Password
Aplikace 1Password
10
Fotogalerie

Stejně jako mnohé jiné výdobytky moderní doby je i internet dobrý sluha, ale může být i onen pověstný zlý pán. Dle aktuálního průzkumu České bankovní asociace (ČBA), která sestavuje tzv. index bezpečnosti, Češi podceňují možná rizika. Index sleduje vybraná kritéria bezpečného chování na internetu, ten je aktuálně na úrovni 59 procent, což je nejméně od roku 2013. Čtěte dál a dozvíte se, jak rizikům předcházet.

Důvodů ne příliš uspokojivého výsledku je několik: mnozí si nemění hesla ani různé PIN kódy a podceňují bezpečnost hlavně na mobilu, jelikož si neuvědomují, že ty jsou dnes už stejně sofistikované (a tím i napadnutelné) jako klasické osobní počítače. S hackerským útokem se dle ČBA setkal každý desátý Čech.

Jednoduše řečeno – vyvarujte se slabých hesel! Není radno mít jedno stejné heslo pro několik účtů. Ta úplně největší chyba je mít stejné heslo do e-mailu a dalších internetových služeb, do kterých jste se přes daný e-mail registrovali. A samozřejmě: nepoužívat heslo, které lze snadno prolomit. Čili žádná data narození, adresy, apod.

Dále rozhodně neotevírejte přílohy podezřelých mailů, ale ani těch, které se tváří jako zprávy z vaší banky. Poznáte je tak, že jste jejich prostřednictvím vyzváni k učinění nějaké akce, typicky přes odkaz umístěný v těle e-mailu, třeba právě ke změně hesla...

Dobrá zpráva je, že hesla si už nemusíte psát na papír, můžete využít některou z aplikací pro chytrý telefon pro správu hesel, který vám přístupové kódy vygeneruje i uchová (stačí hledat „password manager“). Ke své databázi se pak většinou můžete dostat i z počítače, což výrazně usnadňuje práci. Na aplikaci nešetřete, těch pár stovek, které stojí ty sofistikovanější, je nesporně dobrá investice.

Jedno heslo vládne všem

Pak už vám postačí jen jedno heslo pro přístup do aplikace (to si dobře zapamatujte), případně může přístup k heslům podléhat otisku prstu či dokonce skenu obličeje. O svá data se obávat nemusíte, jednak jsou šifrována a za druhé se synchronizují v cloudu a zálohu je možno kdykoli obnovit třeba do nového zařízení.

Dle ČBA používá slabé heslo přes 50 procent lidí. Pokud patříte mezi ně, bezodkladně proveďte změnu a ideálně heslo posilněte. Silné heslo čítá nejméně deset znaků, ideálně víc, sílu hesla můžete vylepšit používáním malých a velkých písmen, numerických a speciálních znaků. Tímto krokem výrazně posílíte bezpečnost, třeba právě u přístupu k internetovému bankovnictví.

Pokud jste roky neměnili heslo do e-mailu, neváhejte provést změnu i v tomto případě. A ještě jedna drobnost, přihlášení lze ukládat do internetového prohlížeče, tak pozor na to, kdo všechno má přístup k vašemu počítači.

Bankovní asociace upozorňuje i kontinuální růst plateb kartou přes internet, ten meziročně vzrost zhruba o desetinu. Placení kartou je rychlé a pohodlné, právě proto bankéři doporučují nastavit si limity. Většina online karetních transakcí dnes už podléhá tzv. 3D Secure, což je ověření unikátním jednorázovým kódem zaslaným SMSkou, takže pokud vám někdo neodcizí karty i telefon, můžete spát v klidu. V opačném případě vše ihned zablokujte u banky i operátora.

ČBA zahájila osvětovou kampaň, najdete ji na adrese bezpecnebanky.cz. V tomto dokumentu (PDF) pak najdete desatero bezpečnosti ČBA.