Firmy nepotřebují nižší daně, chtějí větší daňovou jistotu

Osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se změní na 14 finančních úřadů a 199 územních pracovišť.

Osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se změní na 14 finančních úřadů a 199 územních pracovišť.

Daňové sazby snižovat pro zlepšení konkurenceschopnosti nepotřebujeme, raději nám dejte jistotu ohledně budoucnosti daňového systému, který bude zároveň jednodušší, tak by mohla znít výzva firem působících v Česku tuzemským politikům. Vyplynulo to z průzkumu, který provedla poradenská společnost Deloitte. V něm uvedlo 70,5 procenta oslovených firem, že daňová nejistota je v Česku vysoká. V okolních státech si to myslí 60 procent firem.

Za hlavní příčiny daňové nejistoty uvedly firmy časté změny daňových zákonů a nejednoznačné stanoviska daňové správy. „Pro velké firmy je důležité, aby si byly jisté, že transakce daní správně. Nefunguje tady navíc systém, na který jsou ze zahraničí firmy zvyklé, že s finančním úřadem společně hned na začátku vyladí způsob, jak určité transakce zdanit, aby to úřad akceptoval,“ říká Radka Mašková, ředitelka daňového oddělení Deloitte.

Jistotu firem rozhodně nezvyšuje nynější situace, kdy je rozpuštěná poslanecká sněmovna a o některých klíčových daňových pravidlech rozhoduje Senát. „Zákonná opatření, která Senát schválil, bude muset ještě potvrdit nová poslanecká sněmovna. Jinak do budoucna platit nebudou. Někdo by navíc mohl zpochybnit neodkladnost některých opatření v zákonných opatřeních. Senát je může přijímat jen v nedokladných záležitostech,“ upozorňuje Mašková.

Daňové kontrolyDaňové kontroly | Deloitte

Daňové úřadyDaňové úřady | DeloittePramen: Deloitte

Ze srovnání s okolními zeměmi vyplývá, že firmy v Česku jsou terčem méně častých daňových kontrol. V posledních třech letech přišel daně zkontrolovat finanční úřad u 55 procent oslovených firem. V Rakousku to bylo u 85 procent, v Polsku u 81 procent a v Německu u 74 procent. „Tyto údaje neříkají nic o kvalitě kontrol. Nicméně platí, že díky častějším kontrolám mohou mít firmy, které chtějí daně platit správně větší jistotu, že nedělají chyby. Ty se totiž najdou hned a firma se může svou praxi rychleji upravit,“ dodává Mašková.

Průzkum Deloitte odhalil také rostoucí nespokojenost firem se vztahy s finančními úřady. Ty se za poslední rok zhoršily. Nedá se to však vysvětlit větší přísností úředníků či vyšším počtem kontrol. „Spíše to plyne z toho, že se v uplynulém roce přesouvaly některé agendy na specializované finanční úřady. Takže firmám nejspíš vadí, že se jim zkomplikovala zažitá praxe či že přišly o servis svého finančního úřadu, na který byli zvyklé,“ říká Petr Neuschl, senior manažer v oddělení nepřímých daní Deloitte.

Češi stahují miliardy ze zahraničí, na srážkové dani se vybralo méně