Firmy sedí na balících peněz

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

České podniky odkládají peníze na horší časy a šetří více než domácnosti. Nejenže se firmám v bankách kupí hotovost, protože v nejistém ekonomickém prostředí odkládají investice, ale také jejich zájem o nové úvěry je téměř nulový. „Solidní tempo oživení v české ekonomice se ještě nepřetavilo do rychlejšího růstu financování podniků, když korporátní klienti zůstali opatrní ve svých investičních plánech, říká generální ředitel Komerční banky Albert Le Dirac’h.

Trh firemních úvěrů má za sebou dva mizerné roky. V roce 2012 rostl objem půjček firmám jen o 0,9 procenta, loni to bylo 3,8 procenta. Ale nebýt intervence České národní banky, byl by loňský výsledek horší. „Na trhu je stále relativně velká část cizoměnových úvěrů. Kdybychom loňský růst očistili o měnový efekt, dostaneme se asi na dvě procenta,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 ředitel pro korporátní klientelu UniCredit Roman Šilha.

V kontrastu s nezájmem o úvěry stojí narůstající balík hotovosti, na kterém firmy sedí. Během loňského roku nabobtnaly podle údajů ČNB vklady tuzemských firem u bank o 7,9 procenta na 653,2 miliardy korun. České domácnosti měly na konci loňského prosince u finančních domů uloženo jen o 2,2 procenta více než o rok dříve, tedy 1,69 bilionu.

Korporace jsou opatrnější než SME

Podle informací z bankovního sektoru stojí za stagnací poptávky po úvěrech velké korporace. Malé a střední podniky si v prvním letošním čtvrtletí nové investiční úvěry braly, ale jejich podíl na celém objemu firemních úvěrů nepřesahuje podle odhadů zainteresovaných bankéřů deset procent. Aby se tedy rozhýbal celý trh korporátních úvěrů, musely by začít investovat především velké společnosti.

„Malé a střední firmy po dvou letech opět realizují odložené či nové investice. Za první kvartál sledujeme vyšší zájem o investiční úvěry. U malých a středních podniků je to meziročně o 27 procent,“ potvrzuje mluvčí UniCreditu Petr Plocek.

Na přetrvávající opatrnosti firem nic nemění ani fakt, že se jejich depozita u finančních domů smrskla mezi loňským prosincem a letošním březnem na 614,2 miliardy korun. Kumulace vkladů na konci roku a následný výběr na začátku nového roku je, jak ukazují historická data, běžnou praxí.

„Snížení hotovosti po novém roce může být způsobeno i vyššími personálními náklady, kdy firmy obvykle vyplácí bonusy, třináctý plat apod. s prosincovou výplatou v průběhu ledna,“ říká Vladislav Severa, vedoucí partner oddělení transakčního poradenství EY ve střední a jihovýchodní Evropě. „U korporátních depozit je nutné počítat s mnohem větší volatilitou než u domácností,“ dodává Marek Pšeničný z České spořitelny.

Ačkoli jsou firmy při zadlužování obezřetnější, podíl nesplácených firemních úvěrů se nadále drží vysoko nad předkrizovými čísly. Na konci roku 2008 evidovaly banky jako problémové jen 4,17 procenta úvěrů. Na konci letošního března to bylo 7,24 procenta.

Roman Šilha: U firemních úvěrů na velikosti nezáleží, jen na riziku