Fondy penzijního připojištění chtějí více riskovat. S akciemi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Fondy penzijního připojištění našly jednu z možných cest, jak potenciálně dosáhnout vyšších výnosů. Mění proto pravidla investování svěřených prostředků. Hotovost, kterou zatím drží, chtějí umístit do akcií a jiných instrumentů, které jsou rizikovější, ale potenciálně výnosnější. Jen od poloviny března schválila Česká národní banka změnu podmínek fungování (takzvaných statutů) pěti domácím fondům. Změny se týkají nových fondů, takzvaných účastnických, kam vstupují lidé od loňského roku.

„Cílem změny je dosažení vyššího zhodnocení, kterého účastnické fondy bez nového nastavení limitů nemohly dosáhnout kvůli nízkému objemu spravovaného kapitálu,“ uvádí Daniela Velová z ING Penzijní společnosti, která od prvního dubna změnila pravidla hry hned u dvou svých fondů dobrovolného důchodového spoření.

Na trhu penzijního připojištění nepřestalo být od startu penzijní reformy dusno. Nízký zájem klientů a tím i slabý příliv peněz nedovolil naprosté většině fondů vydělat loni více, než činila inflace. Jednou z příčin byly i omezené možnosti investic fondů v rámci přechodového období, během něhož měly fondy získat od klientů dostatek peněz na to, aby začaly naplňovat jejich spořicí programy. Takový okamžik nicméně u celé řady fondů nikdy nenastal, a bylo tak třeba změnit pravidla správy peněz.

Korekci si vyžádala pravidla investování i v ČSOB Penzijní společnosti. V polovině března změnila statuty u třech svých fondů. „V případě dynamického fondu jde například o zvýšení akciové expozice, kterou budeme realizovat nákupy podílových fondů. To jsme původně neměli v plánu, přechodné období mělo trvat pouze několik měsíců, růst prostředků je ale pomalejší,“ uvádí Pavla Hávová z ČSOB.

Fondy penzijního připojištění ČSOB a ING patřily k závěru loňského roku spíše mezi menší hráče na trhu. Z celkového objemu kolem 1,3 miliardy vkladů v takzvaných účastnických fondech, kam od loňska spoří noví klienti penzijního připojištění, spravují zmíněné investiční společnosti zhruba 13 procent prostředků.

Kolik vydělaly fondyKolik vydělaly fondy|Swiss Life

Ačkoli účastnické penzijní fondy vznikly s ambicí nabídnout střádalům vyšší výnos, struktura jejich majetku tomu zatím neodpovídá. Přes 93 procent aktiv mají fondy uloženy na bankovních účtech nebo v dluhopisech české vlády. Výnos z těchto aktiv však nepřevýšil půl procenta. Pětašedesát procent ze 1,3 miliardy korun svěřených klienty v rámci účastnických fondů leželo ke konci loňského roku ladem v hotovosti.

V rámci třetího pilíře důchodové reformy neboli penzijního připojištění lze od počátku loňského roku nově spořit již jen do účastnických fondů. Vedle nich fungují transformované fondy, které spravují peníze, které lidé naspořili do konce roku 2012. Hlavní výhodou účastnických fondů měl být vyšší předpokládaný výnos, nevýhodou je naopak riziko možné klientské ztráty.