Francie bude rekapitalizovat banky sama, euroval nepoužije

Société Générale

Société Générale

Francie bude schopna v případě potřeby rekapitalizovat své banky sama a nebude k tomu potřebovat peníze z evropského fondu finanční stabilizace (EFSF). Řekla to dnes mluvčí francouzské vlády ministryně rozpočtu a veřejných výdajů Valerie Pecressseová.

Dnešní vyjádření z Paříže podle agentury Reuters signalizuje změnu postoje Francie k otázce zdrojů rekapitalizace bank, jejichž bilance se dál podstatně zhorší v důsledku plánů na zvýšení podílu odepsaných řeckých dluhů. Podobný názor na rekapitalizaci bank dnes vyslovil šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Pecresseová uvedla, že Francie zakročí na pomoc bankám jen v případě, že domácí banky vykážou v příštích zátěžových testech takový deficit kapitálu, že nebudou schopny získat kapitál od soukromých investorů. To je stejná pozice, kterou v otázce rekapitalizace zastává Německo. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy původně podle zdrojů prosazoval rekapitalizaci evropských bank pomocí EFSF, v obavách, že státní pomoc bankám by ohrozila prestižní francouzský rating AAA.

Šéfové zemí eurozóny se v červenci v zájmu stabilizace dluhové krize dohodli na rozšíření pravomocí EFSF, mimo jiné k využití jeho peněz rekapitalizaci bank. „Jakmile bude dohoda z 21. července schválena, může být fond použit k rekapitalizaci bank, Francie toho ale nevyužije,“ řekla Pecresseová po zasedání vlády. Dohodu už schválily všechny země eurozóny kromě Slovenska, kde ji parlament v úterý odmítl, ale čeká se nové hlasování.

Německá kancléřka Angela Merkelová a Sarkozy se o víkendu dohodli, že do konce měsíce předloží plán řešení krize, který bude zahrnovat zejména rekapitalizaci bank. Jednat o konečné podobě druhého balíku pro Řecko a rekapitalizace bank by měl i šéfové zemí eurozóny druhý den summitu EU 22.-23. října.

Součástí plánu řešení dluhové krize Řecka a dalších zemí eurozóny budou příspěvky soukromých věřitelů ke ztrátám plynoucím z neschopnosti Řecka splácet své dluhy. V červenci se lídři EU dohodli na odepsání podílu 21 procent řeckých dluhů u bank, nyní se však kvůli dalšímu zhoršení ekonomiky a fiskální pozice Řecka mluví o mnohem vyšších podílech.

Čtyři nejmenovaní činitelé eurozóny dnes agentuře Reuters řekli, že ztráty soukromých investorů se budou pohybovat mezi 30 a 50 procenty. Šéf „euroskupiny“ ministrů financí zemí eura Jean-Claude Juncker v úterý mluvil až o více než 60 procentech.

Šéf Evropské komise Barroso dnes apeloval na šéfy vlád, aby na summitu EU rozhodli o koordinované akci na posílení bankovního sektoru a rozhodné akci ohledně Řecka. Podle šéfa komise je nezbytné, aby posílení bank proběhlo koordinovaně napříč Evropou. Banky, které budou rekapitalizaci potřebovat, by měly nejprve použít kapitál soukromého sektoru s tím, že vlády by případně přišly s pomocí, pokud by to bylo třeba. „Pokud by tato podpora nebyla dostupná, pak by rekapitalizace měla proběhnout prostřednictvím půjčky od EFSF,“ uvedl Barroso.