Goldman Sachs začala prohlížet interní poštu svých zaměstnanců

Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein

Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein Zdroj: profimedia.cz

Banka Goldman Sachs zavádí bič na ty, kteří o klientech nehovoří uctivě. V Uplynulých dnech začala prověřovat interní poštu svých zaměstnanců a pátrá po obratech jako „loutka“ a podobných hanlivých výrazech, které by se mohly týkat zákazníků, napsala agentura Reuters

Minulý týden nebyl pro banku Goldman Sachs z hlediska publicity nejpovedenější. Výkonný ředitel banky Greg Smith oznámil svou rezignaci a vzápětí přes média banku obvinil, že nadřazuje své zájmy nad zájmy klientů. Dodal, že upadá i firemní kultura a investiční bankéři o svých zákaznících běžně hovoří jako o „loutkách“.

Ačkoli Goldman Sachs tvrdí, že její firemní kultura je v naprostém pořádku a zákazník stojí vždy na prvním místě, pokouší se firma svou pošramocenou pověst napravit. Zvažuje například, že bankéři budou muset svým klientům přiznat, jaké akcie vlastní, aby se vyhnuli střetu zájmů. Nyní šéf banky Lloyd Blankfein během konferenčního rozhovoru s důležitými investory oznámil, že banka již s prověrkami začala. Není ale jisté, kdy skončí a jaké závěry Goldman Sachs vyvodí z jejích výsledků.

Blankfein a prezident banky Gary Cohn minulý týden v interní zprávě zaměstnancům uvedli, že Smithův případ důkladně prověří.

Ve svém „dopisu na rozloučenou“, který vyšel v New York Times, Smith napsal, že firemní kultura se změnila od té, která „byla založená na týmové práci, integritě, duchu pokory a upřednostňování zájmů klienta“ na takovou, kdy je běžné zákazníky obelhávat, pokud to bance přinese zisk. „Zúčastnil jsem se jednání o prodeji finančních derivátů, na kterých se nemluvilo ani minutu o tom, jak můžeme pomoci zákazníkům. Bylo to jen o tom, jak na nich můžeme vydělat co nejvíce peněz,“ napsal Smith.

Smithův kritický dopis je ojedinělý. Banka totiž vyznává kodex zákazu komunikace s veřejností a někteří zaměstnanci dokonce při příchodu ke Goldman Sachs podepsali dodatek ke smlouvě, který je zavazuje o bance hovořit jen pozitivně. Po Smithově vystoupení ale proti bance veřejně vystoupil i .