Hackeři inspirovali pojišťovny, některé ale kyberpojištění nevěří

Anonymous

Anonymous Zdroj: profimedia.cz

Nedávné hackerské útoky na státní instituce a banky inspirovaly pojišťovny. AIG Europe Limited začíná českým firmám nabízet pojištění kybernetických rizik. To má pokrýt škody způsobené útokem krádeží či ztrátou dat nebo náklady na IT odborníky a právní služby.

„Pojištění CyberEdge mohou využít různé typy společností. Od malých až po ty největší, které na českém trhu působí. Nezáleží ani na oboru, ve kterém firma podniká. Dle určených parametrů sestavíme pojištění pro velké finanční instituce, ale například i pro lokální cestovní kancelář, “ řekl upisovatel pojištění finančních rizik v AIG Marko Antič. AIG uvádí, že její pojistka je první svého druhu v Česku.

Například konkurenční Generali ale tvrdí, že pojištění kybernetické hrozby je součástí její nabídky již delší dobu. „Nabízíme například krytí jak čistě finančních škod včetně škod z titulu ztráty dat, tak škod na převzatém hardware, tedy škody na věci,“ uvedl pro E15.cz mluvčí italské pojišťovny Jiří Cívka.

Další pojišťovny se pojištění kybernetických hrozeb nechystají nabízet. „Prozatím necítíme, že by po tomto pojištění byla na trhu poptávka,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Česko zasáhla vlna koordinovaných útoků na začátku letošního března. Terčem se stali mobilní operátoři, pražský dopravní podnik, velké české banky či pražská burza. Pomocí jednoduchých útoků, které zahlcují servery požadavky, vyřadili hackeři z provozu i některé zpravodajské weby. Podle studie společnosti PwC způsobily tyto útoky škody do deseti milionů korun.

Zatímco v Česku se pojištění proti hackerům ještě příliš neprosadilo, v USA začíná být pro firmy běžné. Podle analytické společnosti Marsh loni stoupla poptávka po tomto druhu pojištění o 33 procent. Firmy se v průměru pojišťují na částku 16,8 milionu dolarů, o pětinu více oproti předloňskému roku. Největší zájem mají právníci, účetní či firmy poskytující zákaznický servis.

Jan Sedlák: Hloupá média, neschopný stát a vysmátí hackeři