Hedgeové fondy dolují v Řecku miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Donedávna byly hedgeové fondy viněny ze zhoršování problémů řecké ekonomiky. Některé kritické hlasy je dokonce obviňovaly, že celou krizi sázkami na pokles ceny řeckých vládních dluhopisů způsobily. Dnes jsou tytéž fondy jedním z hlavních hráčů na řeckém písečku a zároveň tím nejoptimističtějším, pokud jde o důvěru v návratnost tamních investic.

Řecko, kde je bez práce téměř 30 procent práceschopného obyvatelstva, se ukazuje být zemí zaslíbenou pro finanční žraloky a spekulanty. „V posledních měsících jsme viděli enormní příliv likvidity. Mohou za to investiční banky, které nedávno přivážely manažery hedgeových fondů a další investory na investiční roadshow po Řecku,“ řekl agentuře Bloomberg George Zois, šéf oddělení pro řecké akcie v brokerské společnosti Exotix.

Na zádech ležící řecký bankovní sektor přitahoval v posledních měsících zájem investorů jako magnet. Fondy společností jako Paulson & Co., Baupost, Dromeus, York Capital, Eaglevale či OchZiff investovaly do akcií Alpha Bank a Piraeus Bank. Všechny krásně vydělaly.

Akcie Alpha Bank od červnové rekapitalizace, kdy se především hedgeové fondy na nově vydané akcie vrhly s chutí dlouho nevídanou, posílily již o 32 procent. I po takovém růstu se banka stále obchoduje za pouhých 80 procent své účetní hodnoty, a nabízí tak zajímavou slevu oproti jiným evropským bankám.

Vývoj akcií Alpha Bank v AténáchVývoj akcií Alpha Bank v Aténách

To ale není všechno. Hedgeové fondy, které se podílely na rekapitalizaci Alpha Bank, získaly také bezplatný warrant, který lze jeden, dva či pět let po úpisu přeměnit na 7,4 akcie Alpha Bank při cenách čtyři, pět či osm procent nad upisovací (tedy červnovou) hodnotou. Deník Financial Times spočítal, že fondy držící warranty zatím během čtyř měsíců svou investici zhodnotily o 290 procent. Stejný deník také informoval, že pokud by došlo k přeměně všech warrantů na akcie dnes, byly by Aplha i Piraeus Bank vlastněny z celé poloviny hedgeovými fondy.

Investoři nepohrdli ani investicemi mimo bankovní sektor. Projevili zájem o telekomunikační společnost OTE, konglomerát Ellaktor či sázkový monopol OPAP, ve kterém vlastní kontrolní podíl česko-řecká skupina Emma Delta miliardáře Jiřího Šmejce. Akcie OPAP letos vzrostly o 70 procent, OTE o 63 procent a Ellaktoru, který se zabývá těžbou nerostů, obchodem s odpadem a stavebnictvím, o 48 procent.