Hedgeové fondy loni opět tratily, prý ztrácejí pružnost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Dvouciferné zisky hedgeových fondů z devadesátých let jsou pryč, po silném propadu v krizovém roce 2008 zaznamenaly loni druhou ztrátu za poslední čtyři roky. Jako celek tratily 5,2 procenta. Uvedla to výzkumná firma Hedge Fund Research. Loňský výsledek vypadá obzvláště špatně, když se srovná s výsledky akcií. Výkon širokého indexu amerického akciového trhu S&P 500 za rok 2001 nic nezískal, ani neztratil. Podle analytiků hedgeové fondy nabobtnaly a ztratily pružnost.

Rozpačitý výkon hedgeových fondů v posledních letech vyvolává otázky, zda má pro vesměs bohaté investory cenu svěřovat jim za vysoké poplatky své peníze. Společným jmenovatelem hedgeových fondů je nižší regulační dohled s volnými možnostmi investic plus vysoké poplatky za správu.

Zatímco ve svých počátcích byly hedgeové fondy vesměs malé, pružné a odvážné, nyní mu dominují obrovské fondy spravující mnoho miliard dolarů. Ty nejsou tak pohotové a trvá jim déle, než nějakou investici opustí a do jiné přejdou, což znamená, že se orientují dlouhodoběji. Některé z nich dokonce ve snaze o vylepšení image změnily své praktiky, aby se zalíbily penzijním fondům a dalším konzervativním investičním institucím, které celému odvětví fondového investování dominují.

Nejhůře dopadly komoditní fondy

„Mnohé hedgeové fondy se zaměřují příliš střednědobě a nedostatečně se věnují krátkodobým pohybům cen,“ řekl agentuře Reuters Philippe Gougenheim, který vedl fond švýcarské společnosti Unigestion a nyní zakládá vlastní firmu. „Například některé komoditní fondy, které si loni příliš dobře nevedly, se zaměřovaly až příliš na fundamentální faktory, zatímco krátkodobé makroprostředí nijak dobré nebylo,“ dodal.

Právě komoditní fondy dopadly loni nejhůře a jejich investice ztratily na hodnotě 17,3 procenta. Akciové fondy typu „long-short“, které mají kupovat akcie s vyhlídkou na růst a prodávat akcie, které by měly klesat, ztratily 8,3 procenta. Dokonce i tržně neutrální fondy vykázaly ztrátu 2,1 procenta.

„Pokud podniknete z fundamentálního hlediska dobrou investici, ale načasován bude špatné, pak z toho může být špatná investice,“ řekl zakladatel fondu Coherence Capital Partners Sal Naro. „Správci fondů nejsou placeni za to, že budou dělat dobré investice se špatným načasováním,“ dodal.