Hedgeové fondy nesou nejméně od krize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Investoři věří více než kdy jindy ve schopnosti hedgeových fondů vydělat peníze. Na konci prvního čtvrtletí měli klienti v těchto fondech zainvestováno 2,7 bilionu dolarů, tedy nejvíce peněz v historii. Správcům svěřených vkladů se přitom na trzích letos příliš nedaří.

Hedgeové fondy, které jsou známy svými riskantními investicemi, zatím letos vydělaly nejméně od krizového roku 2008. První kvartál uzavřely s výnosem na prahu jednoho procenta, globální akciový trh přitom rostl o polovinu rychleji. Vypovídají o tom data výzkumné společnosti Hedge Fund Research.

Loni přitom hedgeové fondy ve stejném období zhodnotily svěřené peníze o čtyři procenta, v roce 2012 pak dokonce o bezmála sedm procent. Ačkoli výdělky klesají, příliv klientů stále sílí. Během prvních tří měsíců roku přiteklo do hedgeových fondů bezmála 27 miliard dolarů, silnější kvartál fondy nezažily po tři roky.

Smolná ruka manažerů

Manažeři ale mají smolnou ruku. Nevycházejí sázky na pád japonského jenu, ale ani na růst amerických technologických akcií. Obhájcům rozvíjejících se trhů pak udělala čáru přes rozpočet krymská krize. Plány nevycházejí ani šéfům zvučných jmen. Fond Advantage Plus Johna Paulsona jen v březnu přišel o skoro osm procent majetku. Jiný hedgeový projekt, Coatue Management řízený Philippem Laffontem, prodělal na investicích do nových technologií za jediný měsíc dokonce deset procent neboli dvě miliardy dolarů.

Jedna z investičních strategií hedgeovým fondům letos však přece jen vyšla. Úspěchy slavili agresivní manažeři sázející na aktivismus, tedy politiku zahrnující nákup podílu ve firmě a následnou veřejnou kampaň s cílem ovlivnit management v zásadních momentech fungování firmy. Tato strategie fondů investorům během prvního kvartálu vydělala téměř 3,5 procenta.
návratnost investic hedgeových fondůnávratnost investic hedgeových fondů | E15