Hedgeové fondy se snaží méně riskovat

John Paulson

John Paulson Zdroj: profimedia.cz

Vyhladovělí manažeři hedgeových fondů, kteří sami sebe rádi označují za krále finančního vesmíru, se obracejí nečekaným směrem. Z řady hedgeových fondů se nyní stávají tradiční fondy, které pouze nakupují se sázkou na růst celého trhu. Upouštějí tak od rizikovějších operací, kterými se proslavily, jako jsou spekulace na pokles vybraných akcií či používání pákových produktů, tedy obchodování na úvěr s vysokým rizikem.

K důvodům tohoto obratu patří omezená kapacita hlavních obchodních strategií řady velkých fondů a stále konzervativnější investorská základna. Hedgeové fondy se také nechaly zlákat pohledem na několik let utěšeně rostoucí akciové indexy. Například americký index S&P 500 jen od začátku roku posílil již o 16 procent.

Šéfové fondů tak vidí velkou příležitost přivést své schopnosti a vyšší účtované poplatky do stále pasivnějšího investičního světa, kde portfolio manažeři pouze nakupují a čekají na růst bez jakékoliv aktivní správy svěřených portfolií.

„Pozorujeme nyní snahu hedgeových fondů agresivně růst cestou nových fondů pro konzervativnější investory, hlavními lákadly jsou pro ně možnosti diverzifikovat svou poplatkovou politiku a rozšířit počet klientů,“ řekl v rozhovoru pro deník Financial Times Daniel Caplan, šéf evropského oddělení Deutsche Bank, které poskytuje služby právě hedgeovým fondům.

Vývoj indexu S&P 500Vývoj indexu S&P 500 | E15

Některé z nich nabízejí fondy sázející pouze na růst již několik let, ale teprve nyní začínají mít o tento typ produktů zájem velcí investoři, jako jsou penzijní fondy.

Mezi hedgeové fondy, které nabízejí fondy zaměřené pouze na takzvané dlouhé pozice, patří Winton Capital Management, Lansdowne Partners, Egerton, Odey, CQS, Citadel, Two Sigma nebo GLG Parnerts. Všechny jsou předními hráči na poli hedgeových fondů. „Vedeme nyní řadu debat s penzijními fondy, jak by mohly být hedgeové fondy prospěšné pro jejich investice,“ řekl Bloombergu šéf fondu RWC Partners Peter Harrison.

Hedgeové fondy zažily velmi nepovedený rok 2011. V průměru přišly o sedm procent hodnoty. Někteří známí manažeři ale prodělali mnohem více. Největší fond ztratil v loňském roce téměř polovinu své hodnoty. Paulson se snažil získat nové prostředky od investorů slibem, že za nové investice jim nebude účtovat žádné poplatky.