Hlad po bondech ČEZ přetrval i po snížení ratingu

ČEZ

ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Ani čtvrteční pokles hodnocení úvěrové spolehlivosti ČEZ od ratingové agentury Moody’s nedokázal ochladit masivní zájem investorů o dluhopisy firmy. Ty za poslední měsíc podražily až o čtyři procenta, tedy obdobně jako firemní akcie. Odborníci soudí, že masivní vlnu nákupů eurobondů ČEZ nastartovala počátkem března Evropská centrální banka.

Dalším snížením úrokových sazeb a rozšířením škály nakupovaných aktiv totiž udělala z kvalitních dluhopisů evropských firem včetně české energetiky ještě žádanější artikl.

Tržní ceny významných dluhopisových emisí ČEZ se tak během uplynulého měsíce vyhouply na bezmála roční maxima. Hlad po energetických eurobondech přitom započal po desátém březnu, tedy ihned poté, co ECB dále uvolnila svou měnovou politiku. „V současné době dochází k prudkému snižování kreditních marží kvůli odkupům ECB, která na svém březnovém zasedání schválila nákupy dluhopisů nebankovních firem investičního stupně, kam patří i ČEZ,“ uvádí analytik Consequ Vojtěch Železný.

V současné době dochází k prudkému snižování kreditních marží kvůli odkupům ECB, která na svém březnovém zasedání schválila nákupy dluhopisů nebankovních firem investičního stupně, kam patří i ČEZ

Emise eurobondů v objemu 750 milionů eur se splatností v roce 2028 tak od desátého března podražila o čtyři procenta, na půlmiliardové emisi splatné za devět let investoři za stejnou dobu vydělali 2,6 procenta. Nejdražší od loňského září je i další třičtvrtěmiliardová várka papírů splatných za pět let. „Jedním z důvodů růstu cen dluhopisů ČEZ mohlo být i snížení sazeb ECB. Kombinace ještě nižších sazeb a záporných výnosů řady státních dluhopisů učinila slušné korporátní dluhopisy ještě atraktivnějšími,“ uvádí akciový analytik Petr Hlinomaz.

Aktuální poměry na evropských finančních trzích tak nepřetlačila ani Moody’s, která ve čtvrtek snížila rating ČEZ o jeden stupeň z A3 na Baa1. „Hodnocení je stále pevně v investičním pásmu a nejobchodovanější dluhopisy ČEZ na zprávu nijak nereagovaly,“ dodává Železný. Naposledy ČEZ emitoval eurobondy letos v březnu, a to ve formě privátní emise papírů s dvouletou splatností v objemu dvou set milionů eur.