Hlásili jsme nízko, aby nás neznárodnili, bránil se šéf Barclays

Bob Diamond, šéf banky Barclays

Bob Diamond, šéf banky Barclays Zdroj: Reuters

Britský i americký finanční svět žije skandálem britských bank, které lhaly o svých skutečných úrokových sazbách, aby si zlepšily obraz v očích investorů. O nekalých praktikách uvnitř bank ve středu před britskými poslanci vypovídal Bob Diamond, který kvůli aféře rezignoval na post šéfa banky Barclays.

Banka Barclays hlásila nepravdivě v říjnu 2008 nižší sazby, za které si půjčovala, protože další banky hlásily ještě nižší. Pokud by tak neučinila, vypadala by špatně a ohrozilo by to její snahy přilákat investora z Kataru. Uvedl to dnes před parlamentní komisí bývalý generální ředitel Barclays Bob Diamond, který na funkci rezignoval v úterý.

Banky si mezi sebou půjčují denně a musí hlásit, za jaký úrok získaly peníze. Z těchto údajů se pak sestavuje referenční úroková sazba LIBOR, která se využívá po celém světě jako měřítko dalších úroků z úvěrů. Pokud banka platí při půjčování peněz vyšší úroky, než jiné banky, může to znamenat, že má finanční problémy.

Podle Diamonda existovaly obavy, že vládu by mohlo znepokojit, kdyby Baclays hlásila vyšší sazby, a mohla by dojít k závěru, že banka má potíže. Trval však na tom, že Barclays hlásila správné sazby po většinu října.

„Byli jsme zoufalí. Měli jsme navýšit vlastní kapitál o 6,7 miliardy liber (213 miliard Kč) a pokud by se na trh dostaly spekulace, že to nemůžeme financovat, možná bychom nemohli dokončit navýšení kapitálu,“ řekl Diamond.

Na konci října 2008 Diamond podle svých poznámek, které poskytl výboru, jednal s nynějším viceprezidentem britské centrální banky Paulem Tuckerem a při té příležitosti vyjádřil obavy, že další banky hlásí nepravdivě nižší sazby. Tucker pak podle něj začal telefonovat, protože vysoce postavení představitelé vlády byli zvědaví, proč Barclays hlásí vyšší sazby.

Diamond to prý nebral jako příkaz od Tuckera. Nicméně jeho podřízený Jerry del Missier se mylně domníval, že centrální banka nařídila Barclays, aby hlásila nižší úrokové sazby, a tuto instrukci předal dál.

Diamond však řekl výboru, že i po instrukcích Missiera Barclays stále hlásila vyšší sazby než většina dalších bank a neměla žádný vliv na závěrečnou kalkulaci sazby LIBOR.

Centrální banka Bank of England uvedla, že Tucker by rád vystoupil před výborem, aby poskytl svoji verzi rozhovoru. Popřela také, že by věděla o špatném stanovování sazeb LIBOR.

Zveřejnění Diamondových poznámek zvyšuje tlak na Bank of England a přináší otázku, zda centrální banka věděla o tom, že banky poskytují falešné údaje o sazbách, a pokud ano, tak proč nic neudělala. Bývalý ministr financí Paul Myners dnes uvedl, že Bank of England bude mít pravděpodobně nahrávku nebo formální zápis z jednání mezi Tuckerem a Diamondem, napsala agentura AP.