Hypoteční sazby se mohou skokově zvýšit. Až se banky poperou se starými žádostmi

Hypotéky začínají zdražovat

Hypotéky začínají zdražovat Zdroj: Tomeš Michael / E15

Domácí banky nezvládají nápor zájemců o hypotéky a zpracovávají podstatně starší žádosti než obvykle. Výsledkem je mimo jiné i opticky pomalejší nárůst průměrných sazeb za hypotéky, než by odpovídalo aktuální situaci na přepážkách. Zatímco tak banky během dubna podle statistik Fincentrum Hypoindexu zpracovávaly žádosti s průměrnou sazbou 1,98 procenta, čerství zájemci musejí v hypotečních bankách počítat s úrokem zhruba o čtvrtinu vyšším. 

„Důvodem je především zpoždění, které banky nabírají kvůli obrovskému zájmu o hypotéky. Banky jsou zahlcené a nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Nabídkové sazby hypoték podle něho většina bank během dubna zvýšila na dohled od 2,5 procenta ročně. 

Průměrná hypoteční sazba bankami schvalovaných hypoték zároveň v dubnu vzrostla už podruhé v řadě, a to po březnovém úroku 1,94 procenta. „Vývoj úrokových sazeb v posledních měsících jasně potvrdil, že sazbám pod 2 procenta definitivně odzvonilo. Už v dubnu se začaly pomalu zvedat, nicméně od počátku května nabírá jejich růst stále větší obrátky. Dnes už se diskuze nevede o tom, kdy se sazby začnou zvyšovat, ale o tom, kdy se jejich zvyšování zastaví,“ komentuje aktuální vývoj Martin Novák, analytik společnosti Broker Consulting. Na úrok pod dvě procenta podle něho nedosáhnou už ani stávající klienti bank, kterým momentálně končí fixace. 

Každá desetina procenta úrokové sazby navíc přitom znamená zhruba tři tisíce korun v roční hypoteční splátce navíc. „Zdražení hypoték se dříve projevovalo zejména u bonitnějších klientů s vyššími úvěry. S ohledem na růst cen nemovitostí, který byl v loňském roce poměrně značný, se letošní zdražení citelně dotkne všech klientů s hypotékou,“ dodává Novák. 

I přes mírný růst sazeb byl přitom duben podle Fincentrum Hypoindexu na objemy druhým nejsilnějším měsícem ve statistikách společnosti, když banky na bydlení rozpůjčovaly více než 39 miliard korun. Nejsilnějším měsícem v historii byl přitom letošní březen. „Tento pokles je počátkem trendu sníženého zájmu zapříčiněného vzestupem sazeb hypotečních úvěrů,“ dodává Sýkora.

Hypoteční kalkulačka: výpočet splátky a úroků >>>

Analytici zdůrazňují, že sazby jsou nicméně stále relativně nízké, protože jsou dosud hluboko pod mírou inflace. „Jakákoli sazba do úrovně inflace je vlastně výhodná. Z tohoto pohledu by to znamenalo, že do 3,5 procenta se vyplatí kupovat. Klienti však budou namlsáni současnými sazbami,“ uvádí regionální manažer společnosti Bidli Pavel Kolář.

Trh by podle něho nicméně kolem tříprocentní sazby krátkodobě zbrzdil. „Úrok nad tři procenta by trh minimálně na 2 až 3 měsíce zpomalil, pak by se vše zase pomalu rozjelo,“ předpovídá Pavel Kolář. Podstatné zvýšení sazeb by mělo vliv zejména na refinancování. „Nové hypotéky to tolik nezasáhne, protože lidé potřebují financování na zajištění svého bydlení,“ dodává Kolář.