Hypotéky: Vyřízení úvěru na bydlení může nyní trvat i dva měsíce

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Banky čelí neobvyklému náporu zájemců o hypotéky. V prvním čtvrtletí letošního roku musely zvládnout zpracovat tolik žádostí o hypotéku, na jaký jsou zvyklé spíše v závěru roku. Nyní zabere sjednání hypotéky až dva měsíce.

Pokud jde při vyřizování úvěru na bydlení vše hladce, zabere za běžných okolností celý proces sjednání hypotéky tři týdny až měsíc. Letos ovšem musí zájemci o hypotéku počítat s mnohem delší dobou. Podle Veroniky Hegrové z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz. jsou nyní banky zahlcené na všech úrovních – od zpracovávání vstupních žádostí přes odhady až po schvalování. Celkové vyřízení hypotéky tedy nyní může trvat i dva měsíce, což je dvakrát déle, než je obvyklé.

Proces sjednání hypoték se může zbrzdit jak na straně banky, tak zájemce o úvěr na bydlení. V současné době stojí za zpožděním častěji banky, protože klienti dodávají potřebné podklady k hypotéce rychleji, než je pracovníci bank stíhají zpracovávat. „Jen vstupní scoring zájemce o hypotéku nyní trvá i 14 dní až tři týdny, a to v závislosti na bance. Často se nám stává, že máme od klienta prakticky všechny podklady ke schválení, ale čekáme na banku na toto vstupní vyhodnocení,“ potvrzuje Veronika Hegrová. 

Kde vyřídíte hypotéku nejrychleji?

Aktuálně schvalují hypotéky nejrychleji Komerční banka a Hypoteční banka, a to za jeden až dva dny. Naopak nejpomalejší je v současné době banka Creditas, kde si zájemce o hypotéku počká na schválení tři týdny až 30 dní. Veronika Hegrová k tomu dodává: „Doba schvalování závisí vždy na úrokových sazbách v konkrétní bance. Pokud je banka z hlediska výše úroku méně zajímavá, má méně žádostí a tím pádem také kratší schvalovací lhůty. A platí to i naopak.“