Hypotéky dále zlevnily, klesla i jejich výše

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v listopadu mírně klesla na 2,09 procenta z říjnových 2,12 procenta. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Poté nastal nepatrný nárůst, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

„Z hlediska průměrných úrokových sazeb hypoték na trhu se poslední půlrok zdá být skákáním po dně,“ uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl. Ačkoliv změna v průměrných sazbách proti květnu je jen čtyři setiny procentního bodu, značný rozdíl byl v rozptylu nabídek. Koncem jara bylo díky různým akcím snazší pro kvalitně zajištěné úvěry sehnat pětileté fixace okolo 1,5 procenta, což vyvažovaly sazby jiných bank, které „zaspaly“ pokles. Dnes jsou podle něj nabídky vyrovnanější, méně často klienti narazí na extrémy.

Ke konci roku se počty i objemy hypotečních úvěrů trochu vzpamatovaly a dostaly se na červencová čísla. V listopadu si hypotéku sjednalo 9032 klientů, což je o 513 více než v říjnu. I objemy proti předešlému měsíci vzrostly a vyšplhaly se na 16,654 miliardy korun. V listopadu poklesly nejen sazby, ale také průměrná výše hypotéky. Lidé si půjčovali podobnou částku jako v srpnu, konkrétně tedy 1 843 878 korun.

Nezvyklý zájem v závěru roku

Ve srovnání s minulým rokem byl letošní listopad co do počtu a objemu hypoték o něco silnější. Většinou s blížícím se koncem roku lidé řeší jiné problémy, než jsou hypoteční úvěry. Letos ale zájem o hypotéky v podstatě vůbec nepolevuje, jde o nejsilnější listopad za poslední roky. Zájemce o hypoteční úvěry láká do bank nejen nízká úroková sazba, ale také stále příznivá dostupnost bydlení. Přitom banky jsou letos na různé akce, bonusy a slevy celkem skoupé, dodal Rajdl.

HypoindexHypoindex | Fincentrum

„Díky rychle rostoucím cenám nemovitostí zachvátila trh evidentně na konci letošního roku nákupní horečka. Kvalitní nemovitosti v dobrých lokalitách se stávají nedostatkovým zbožím, což žene kupující k rychlejšímu jednání a ochotě akceptovat i vyšší cenu. Výsledkem je, že prodej hypoték ještě graduje místo toho, aby jako loni ke konci roku ochaboval,“ řekl ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták.

Sazby neporostou

Opětovné snížení průměrné sazby hypoték v ČR odpovídá současné makroekonomické situaci, upozornil analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Tu podle něj charakterizuje aktuální pokles tuzemské inflace na svá letošní minima. V globální ekonomice se opět kumulují faktory, které se deflačně projevují i v Česku, ať už jde o pokles cen pohonných hmot nebo potravin.

„Není důvod, aby šly hypoteční sazby v příštím roce nahoru,“ uvedla analytička Partners Lucie Drásalová. Jejich zvýšení by mohly vyvolat pouze důsledky nového zákona o úvěru, které by mohly banky přenést na klienty. Kvůli konkurenci ale žádná banka se zvýšením nebude chtít přijít jako první, dodala.

Objem nových hypoték dosáhne podle odhadu šéfa Hypoteční banky Jana Sadila letos kolem 180 miliard korun, což je zhruba pětinový nárůst proti dosud rekordnímu roku 2014. „Očekával jsem pozitivní čísla, i tak jsem ale překvapen, jak se letošní rok na trhu s hypotékami vyvinul. Zaznamenali jsme obrovský nárůst jak objemu, tak i počtu schválených hypotečních úvěrů,“ uvedl Sadil.

Lidé budou mít příští rok více času na rozmyšlenou při výběru nové úrokové sazby při refinancování. Banka bude muset poslat klientovi návrh nové úrokové sazby nejméně tři měsíce před koncem fixace. Nové pravidlo je součástí zákona o úvěru pro spotřebitele a při kladném projednání by mělo začít platit na jaře.