Hypotéky v srpnu mírně zdražily, přesto mohou dosáhnout na rekord

Vývoj hypoindexu za posledních 12 let

Vývoj hypoindexu za posledních 12 let Zdroj: Fincentrum

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v srpnu dále nepatrně vzrostla na 2,11 procenta. Růst na 2,08 procenta nastal v červenci po 18 měsících poklesů. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Srpen je dlouhodobě počtem hypoték méně zajímavý než červenec, nyní nalákaly nízké sazby do bank 8493 klientů. To je zhruba o 1100 uzavřených smluv méně, než tomu bylo v předchozím měsíci. Ve druhém prázdninovém měsíci si klienti sjednali hypoteční úvěry za celkem 15,637 miliardy korun. To je skoro o 1,9 miliardy korun méně než v červenci. Přesto podle Fincentra bude letošní rok pravděpodobně co do počtů i objemů hypotečních úvěrů rekordní.

„Průměrné úrokové sazby v srpnu vzrostly jen velmi mírně a zatím se od minima nevzdálily ani o celou desetinu procentního bodu. Odpoutávání sazeb ode dna by mělo pokračovat i po prázdninách, nicméně k výraznému růstu nadále není důvod, protože cena zdrojů na mezibankovním trhu je stále pod tlakem likvidity dodávané ČNB z důvodu intervencí na udržení kurzu koruny,“ komentoval vývoj sazeb vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Vývoj hypoindexu za posledních 12 letVývoj hypoindexu za posledních 12 let | Fincentrum

„Vývoj hypotečního trhu v srpnu nepřekvapil. Nedošlo k žádnému zásadnímu růstu sazeb a na letní období neobvyklá čísla prodejů potvrzují rekordní rok. Za zmínku však stojí více než sedmiprocentní meziroční růst průměrné výše hypotéky. Zatímco typická hypotéka byla loni v srpnu 1,72 milionu korun, letos to bylo 1,84 milionu korun,“ uvedl ředitel skupiny Chytrý Honza Jiří Paták.

Většina hypotečních úvěrů podle něj jde na nákup nemovitostí. „Pokud tedy roste výše průměrných hypoték, směřujeme k výraznějšímu růstu cen nemovitostí. Vyšší kupní síla plynoucí z rostoucí ekonomiky v kombinaci s nízkými úrokovými sazbami vytváří silnou poptávku, která určitě potěší jak majitele nemovitostí, tak developery,“ dodal.