Internetová válka: hackeři zaútočili na bankovní domy

hackeři, kyberútok

hackeři, kyberútok Zdroj: profimedia.cz

Česko bojuje proti elektronické invazi. Po pondělním ataku hackerů na zpravodajské portály došlo v úterý k vyřazení vyhledávače Seznam.cz. Dnes ráno si hackeři jako terč vybrali stránky velkých bank a jejich internetové bankovnictví, stránky Česká národní banky a pražské burzy a také agentury ČTK.

Po internetových zpravodajských serverech, které čelily útokům začátkem týdne, dnes hackeři napadli stránky bankovních domů. Mluvčí Komerční banky Monika Klucová potvrdila , že banka čelila tzv. DDoS útoku. K úniku klientských dat nedošlo, uvedla. Trojici největších tuzemských bank, ČSOB, Komerční bance a České spořitelně, a také některým menším dopoledne nefunguvalo internetové bankovnictví a stránky. Banky zatím příčinu zjišťují, podle mluvčího Raiffeisenbank Tomáše Kofroně to však vypadá na útok hackerů. Problém se již před polednem podařilo odstranit.

Sledujte v tabulce na Google Drive od Jiřího Doubravského

Česká spořitelna zprovoznila své internetové bankovnictví po desáté hodině. „Zatím nefungují platební terminály u obchodníků a internetové platby e-commerce. Funkční je infolinka, telebanking a interní systémy. Klientské data a vklady nejsou ohroženy. Pracujeme na tom, aby se situace stabilizovala,“ řekla mluvčí banky Klára Pačesová.

I podle mluvčího Raiffeisenbank Tomáše Kofroně situace vypadá na útok hackerů. „Internetové bankovnictví přestalo fungovat po deváté. Příčinu zjišťujeme, podle dosavadních informací to ale vypadá na cílený útok,“ uvedl Kofroň. Po jedenácté hodině se dalo již do internetového bankovnictví Raiffeisenbank přihlásit.

Trojici největších bank nefungovaly zhruba od devíti hodin vedle internetového bankovnictví ani internetové stránky a elektronické bankovnictví přes chytré telefony. „O problémech s načítáním našich webových stránek víme a v současné době probíhá intenzivní řešení,“ řekla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Dalších menších bank nebo UniCredit Bank se útok prozatím netýká.

Co je útok DDoS?
DDoS útok může provést i jedinec, ale čím více lidí se napadení účastní, tím větší je pravděpodobnost, že budou úspěšní. V tomto případě nejde o situaci, kdy se hacker „vláme“ na server, odkud může například zkopírovat citlivé údaje. Jejich cílem je pouze „zatuhnutí“ stránek, které pak není možné nějakou dobu navštěvovat.

Podle vyjádření ČNB na Twitteru vnitřní systémy banky běží normálně a instituce pracuje standardně. „Útok DDoS byl směřován na vnější webový server ČNB,“ uvedla centrální banka. Centrální banka zároveň uvedla, že situaci v bankovním sektoru v souvislosti s napadením webových stránek českých bank monitoruje a je s bankami v kontaktu.

„Problém se stránkami byl vyřešen zhruba v 11:00. Mohu potvrdit, že se s největší pravděpodobností jednalo o stejný typ útoku jakému byly vystaveny i jiné finanční instituce,“ uvedl mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.

Odpoledne hackeři zaútočili i na připojení, které využívá ČTK. „Naše internetové připojení se stalo terčem útoku hackerů,“ řekl technický ředitel ČTK Jan Kodera. Útok se podařilo po 1,5 hodině odblokovat, dodal. Satelitního vysílání ČTK se útok nedotkl.

Útokům hackerů v posledních dnech čelily i zpravodajské servery. Rovněž v jejich případě, šlo o tzv. DDoS útoky. V pondělí se pod palbu hackerů dostala většina velkých českých zpravodajských webů. S výpadky se potýkal i web E15.cz.

Kromě E15.cz byly terčem útoku například iDnes.cz, iHNed.cz, Novinky.cz či Denik.cz. Šéfredaktorka serveru Ihned.cz Lucie Tvarůžková řekla, že v souvislosti s útoky se redakce obrátí na policii. O podání trestního oznámení uvažuje také Seznam.cz, který provozuje server Novinky.cz.

V úterý hackeři ve svých útocích pokračovali a zaměřili se na portál Seznam.cz

Čeští Anonymous, kteří v minulosti napadli například web ODS či Úřadu vlády, se k útoku nehlásí. Od útoků se distancuje i Česká pirátská strana. „Nikdo z nás ani z našich příznivců o ničem neví. Netušíme ani, proč by se něco takového mělo dít. Také lidé, kteří sledují zahraniční fóra, nemají žádné informace,“ řekla v pondělí mluvčí České pirátské strany Dana Kozlová.

Výběr útoků na českém internetu v poslední době
30. září 2008DDos útok, při kterém byly servery zahlceny velkým množstvím dotazů a nefungovaly, postihl zpravodajské weby Blesk.cz a DenikSport.cz, které patří vydavatelství Ringier.
29. května 2011Hacker napadl den před zahájením písemné části státních maturit internetové stránky s ukázkovými testy a informacemi o zkoušce. Nefungovaly ani stránky organizace Cermat, která maturity zajišťuje. Útočníci nahráli na web vlastní obsah.
Leden a únor 2012Během schvalování kontroverzní dohody proti padělatelství ACTA napadli lidé, hlásící se k hnutí Anonymous, celou řadu českých webů. Terčem útoku byly internetové stránky autorských organizací (Ochranného svazu autorského, Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI či Intergramu), ale i web ODS nebo stránky Poslanecké sněmovny a vlády. Intenzita a druh útoků byly různé, vedle zahlcení serverů se hackerů podařilo například získat osobní data tisíců členů ODS.
14. října 2012Internetovou stránku brněnských komunistů napadli hackeři z hnutí Anonymous. Téměř na den na ně umístili nápis, podle něhož jsou voliči KSČM „omezení idioti“. Web pozměnili po krajských volbách, a to v reakci na úspěch komunistů, jehož v nich dosáhli.
16. listopadu 2012Hackeři získali databázi z webu exekutorské komory a data umístili na internetu. Skupina Czechurity na svém webu uvedla, že zabavili databázi, neboť exekutoři zabavují majetek občanům. Web komory byl na krátkou dobu po oznámení útoku mimo provoz.
Březen 2013Od 4. března napadli neznámí útočníci pomocí DDoS útoku, kdy zahltili servery obrovským množstvím požadavků, nejprve velké české zpravodajské weby. V úterý byl terčem útoku také portál Seznam.cz i další stránky. Dnes čelí napadení stránky českých bank včetně internetového bankovnictví.

————————————————————————

Čtěte o případech útoků ve světě: