Investiční společnosti čekají ve fondech další růst majetku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Investiční společnosti očekávají v letošním roce další výrazný nárůst majetku v podílových fondech. Důvodem jsou zejména nízké úrokové sazby, které činí spořicí účty u bank méně atraktivními. Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, loni stoupl o 52 miliard korun na rekordních 329 miliard korun.

„Letošek bude opět rekordní. Současné prostředí nízkých úrokových sazeb nahrává rostoucímu zájmu o investování,“ řekl novinářům generální ředitel Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. U ní letos stoupl objem majetku ve fondech o dvě miliardy na 12 miliard korun. „Očekáváme v tomto roce nárůst o 40 až 50 procent. Zájem bude spíše o konzervativnější fondy, tedy chráněné fondy ekonomických cyklů, dluhopisových trendů a dluhopisových příležitostí,“ dodal.

„Úrokové sazby na tradičních depozitních produktech se stále pohybují na úrovních, které nejsou pro klienty tak atraktivní a motivují je spíše k přesunu prostředků do investičních produktů. Proto i v letošním roce očekáváme, že majetek v našich podílových fondech poroste,“ uvedl předseda představenstva Investiční společnosti ČS Martin Řezáč. Během loňského roku narostla spravovaná aktiva v podílových fondech ISČS o více než 10 miliard koruna v letošním roce čeká ještě lepší výsledek.

Letošek bude opět rekordní

Řezáč předpokládá, že největší přírůstky budou směřovat do smíšených fondů, které kombinují více tříd aktiv, a podle rizikového profilu si z nich vybere každý investor. Manažer globální investiční strategie UniCredit Bank Aleš Mátl vidí potenciál v dluhopisových fondech s flexibilní strategií a v akciových fondech.

„Z našeho pohledu předpokládáme meziroční nárůst těchto fondů od 15 procent. V rámci akciových fondů vidíme trend se zaměřením na Evropu,“ podotkl. „Jako již tradičně velká část investic směřuje přes pravidelné platby do programů životního cyklu, v letošním roce věříme i v rostoucí oblibu realitního fondu, poznamenal ředitel prodeje společnosti Conseq Richard Siuda.

Nejvíce peněz bylo na konci roku 2014 v dluhopisových (108,6 miliardy) a smíšených fondech (103,6 miliardy korun). Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla o 16,6 miliardy na 162 miliard, domácí fondy vykázaly růst o 35,3 miliardy korun na 167 miliard korun.

Jaroslav Svěcený: Češi začínají investovat do hudebních nástrojů