Investor: Čínská bublina způsobí pětkrát vyšší ztráty než krize z roku 2007

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Čínský finanční sektor začíná počítat ztráty po přehřátí akciového trhu a celkovém hospodářském zpomalení. Mohly by dosáhnout pětinásobné sumy, kterou musely banky v USA odepsat kvůli hypoteční krizi v roce 2007, varuje investory Kyle Bass, finančník, který propad amerického trhu s hypotékami čekal a dokázal na něm vydělat. Problémy v Číně jsou podle něj navíc hlubší, než napovídají oficiální čísla. Růst HDP podle něj loni dosáhl asi 3,6 procenta namísto deklarovaných 6,9 procenta.

„Při hodnocení křehkosti čínského finančního trhu je třeba si uvědomit, že dokonce ani největší banky neberou při poskytování úvěrů příliš v potaz solventnost dlužníků,“ píše Bass podle agentury Bloomberg v dopise investorům.

„Namísto toho plní politická rozhodnutí vlády,“ dodává Bass, který je zakladatelem hedgeového fondu Hayman Capital Management. Pokud by čínské banky musely nakonec odepsat zhruba desetinu aktiv, znamenalo by to ztráty zhruba ve výši 3,5 bilionu dolarů (84 bilionů korun). Finanční krize z roku 2007 způsobila velkým bankám škody ve výši 650 miliard dolarů (15,5 bilionu korun).

Ještě před deseti lety podle něj hodnota čínského bankovního trhu dosahovala tří bilionů dolarů (71 bilionů korun). Prasknutí současné bubliny by podle Basse také výrazně ovlivnilo kurz jüanu, který by v souvislosti s nutnou masivní rekapitalizací bank oslabil vůči dolaru o více než třetinu, doplnil finančník, jehož portfolio tvoří z 85 procent investice v různé míře navázané na obchodování v Číně.