Investoři se obávají růstu výnosů amerických vládních dluhopisů

Dolary

Dolary

Americká centrální banka (Fed) se netají tím, že chce brzy zastavit rotačky a ukončit tak příliv levných peněz do ekonomiky. Dluhopisoví investoři nebyli takto nervózní od roku 1994. Není divu, že se v obavě z velkých ztrát snaží amerických vládních dluhopisů rychle zbavit a začínají se mačkat u východu z dluhopisového trhu.

Investoři si musejí odvyknout rekordně nízkým výnosům vládních dluhopisů, které stlačil odkup vládních obligací a na hypotéky navázaných bondů ze strany Fedu. Palčivou otázkou nyní zůstává, jak vysoko mohou výnosy bondů jít.

Výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů se tento týden dostal nad 2,7 procenta, o téměř 1,6 procenta výše ve srovnání s koncem dubna. Takto rychlý růst v relativně krátké době neušetřil téměř žádný dluhopisový fond. Ceny dluhopisů se pohybují opačně vzhledem k jejich výnosům. V posledních týdnech a měsících šly jejich ceny razantně dolů.

Rekordní ztráty vykazují i ta největší investorská esa a správci fondů, jako je například Bill Gross, zakladatel společnosti Pimco, jejíž fond Total Return je největším dluhopisových fondem světa. Od začátku roku Grossův fond ztratil tři procenta a investoři z něj v červnu vybrali téměř deset miliard dolarů.

Největší obavou nyní je, že kombinace mírně rostoucí americké ekonomiky s chybějící monetární podporou Fedu bude mít za následek „normalizaci“ úrokových sazeb o poznání dříve, než budou firmy a domácnosti dostatečně silné na placení vyšších úroků.

Podle analytiků by férový výnos desetiletého vládního dluhopisu země, která hospodářsky roste tempem dvě procenta ročně a inflace dosahuje 1,5 procenta, měl být přibližně 3,5 procenta.

Kevin Logan, hlavní americký ekonom banky HSBC, si myslí, že růst sazeb ve Spojených státech nebude mít zásadní dopad na ekonomiku z téhož důvodu, proč jejich pokles nepřispěl k růstu. „Všichni už byli prostě příliš zadlužení,“ uvedl Logan pro Bloomberg.