J&T Banka navyšuje kapitál. Miliardovým prodejem certifikátů

Budova JTFG

Budova JTFG Zdroj: profimedia

Banka J&T po roce a půl znovu navyšuje kapitál. Miliardu korun hodlá firma získat emisí takzvaných výnosových certifikátů, tedy hybridními cennými papíry blížícími se svou povahou akciím, avšak nesoucími pevný výnos. Ten činí devět procent ročně, J&T ovšem jeho výplatu podmiňuje přísnými a z hlediska investora ne zcela jasnými podmínkami.

„Jedná se o druhou emisi perpetuitních certifikátů, které jsme představili na trh již minulý rok. První emise se setkala u investorů s velkým úspěchem, tedy věříme, že i druhá vlna bude stejně úspěšná, již své zájemce má. Jde o navýšení regulatorního kapitálu banky, který podpoří další růst na trhu,“ uvádí mluvčí J&T Banky Monika Veselá. Stejně velkou emisi certifikátů vydala banka už loni v červnu, tehdy byla prvním emitentem tohoto druhu cenných papírů.

Koncept navyšování kapitálu formou certifikátů pro loňskou pilotní emisi o stejném objemu tehdy pro J&T Banku spolupřipravila advokátní kancelář Kocián, Šolc, Balaštík. „Zpřísňující se požadavky na strukturu kapitálu bank jsou důvodem pro vydávání hybridních nástrojů typu perpetuitních dluhopisů, které regulace umožňuje bankám započítat do výše nejkvalitnějšího kapitálu Tier 1,“ napsala tehdy kancelář.

Výplata výnosu bude perspektivně záviset na vůli emitenta. „Právo na výplatu výnosu za dané výnosové období nevznikne, pokud emitent rozhodne nejpozději v den bezprostředně předcházející den výplaty výnosu o zrušení výplaty výnosu. Emitent je v tomto oprávněn rozhodnout na základě vlastní volné úvahy, v čemž není žádným způsobem omezen,“ uvádí mimo jiné prospekt vydávaných certifikátů.

Úrok odpovídá riziku

Relativně vysoký úrokový výnos podle expertů odpovídá charakteru nástroje. „Papíry s perpetuitou se svou povahou blíží akciím, emitent tudíž musí nabídnout vyšší výnos blížící se nákladům na vlastní kapitál. Ty se v současnosti obvykle pohybují kolem sedmi až osmi procent, v případě nejkvalitnějších firem kolem šesti procent,“ uvádí Petr Bártek z České spořitelny.

Certifikát nese podle něho sice stabilní roční výnos, v případě úpadku je ale investor vypořádán až mezi posledními. Takřka na roveň akciím pak certifikát staví i fakt, že papír nebude investorům nikdy splacen.