Jako na houpačce. Akcie evropských bank stoupají po velkém propadu

Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze

Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Vedení největšího německého finančního ústavu Deutsche Bank se podařilo zastavit propad z minulých týdnů. Po oznámení o výkupu vlastních dluhopisů cena jeho akcií během dneška vzrostla o 16 procent. Z šestitýdenních propadů se oklepává i celý evropský bankovní sektor, kterému pomáhají zvěsti o nákupu jeho akcií Evropskou centrální bankou. Evropský bankovní index Stoxx Europe 600 FX7 zastavil několikatýdenní pokles více než pětiprocentním růstem.

Tyto kroky přichází poté, co se finanční instituce starého kontinentu od začátku roku v minulých dnech dostaly do podobných pozic jako na začátku finanční krize. Akcie Deutsche Bank včera od začátku roku ztrácely 37,4 procenta své hodnoty a dostaly se tak dokonce ještě níže, než před sedmi lety po pádu Lehman Brothers.

Velké problémy v minulých dnech zaznamenaly i banky na jihu Evropy, akcie italské banky UniCred Capitalia klesly od začátku roku o 43 procent. Ceny podle Forbesu sráží nedostatek reforem a politika negativních úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky.

Akcie Deutsche BankZdroj: euroinvestor.com

Velcí klienti bank kvůli negativním úrokům nemůžou nechávat své peníze na spořicích účtech. Ze stejného důvodu nemůžou kapitál investovat ani do dluhopisů. Peníze není možné uložit ani do akcií, které se celosvětově propadají. Bankám se navíc prodražuje pojištění proti bankrotu.

Prudké propady evropských bank podpořila lednová oznámení o výsledcích Deutsche Bank a Credit Suisse, které byly nejhorší od začátku finanční krize. Server Patria také připomíná zprávu výzkumné společnosti CreditSights, podle které by mohla mít Deutsche Bank v příštím roce potíže se splácením úroků z finančních dluhopisů.

„Je otázkou, jestli jsou evropské banky schopné hradit náklady vlastního kapitálu. Kvůli tomu nejsou atraktivní pro dlouhodobé investory,“ řekl serveru Market Watch akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry. Podle něj byl tento vývoj zvláštní vzhledem k růstu evropské ekonomiky a kvantitativnímu uvolňování ze strany Evropské centrální banky.