Japonsko se snaží zastavit bankovní půjčky členům jakuzy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Japonský finanční dozor prověří, zda tři velké banky neposkytovaly finance jakuze, známé mimo jiné vymáháním výpalného a obchodem s narkotiky i lidmi. Podle médií mohou ústavy pomáhat mafii poměrně nenápadně — malými půjčkami na podnikání a především spotřebitelskými úvěry na auta.

Mezi prošetřované banky patří Mitsubishi UFJ Financial Group. Skandál se ale zatím nejvíce dotkl domu Mizuho Financial. Připustil, že se jeho vedení už před třemi lety dozvědělo o poskytnutí celkem dvou milionů dolarů gangsterům, moc s tím však nedělalo. Banka tvrdí, že potrestá současné i bývalé zaměstnance.

Jakuza žije z nelegálních i zdánlivě legálních aktivit. Kromě tradičních nezákonných obchodů se soustředí například na reality. S ekonomickými problémy Japonska se v posledních letech začala zajímat o malé úvěry, zvlášť pokud jejich poskytovatelé klienty moc neprověřují.

Tento „byznys“ funguje i přesto, že byl v roce 2011 vydán zákaz obchodů s jakuzou a firmám hrozí postihy. Příkladem je půjčka na ojetý vůz. Člen gangu se domluví s dealerem na koupi za vyšší cenu a požádá o úvěr. „Auto pak může být prodáno či vybaveno novou poznávací značkou a použito k žádosti o novou půjčku,“ píše New York Times.

Podle Financial Times gangsteři často skutečně jednu či dvě splátky uhradí a dále se o svůj závazek nestarají. List ale uvádí, že průměrná výše transakce směřující jakuze v případě Mizuho byla devět tisíc dolarů, takže půjčky banku příliš neznepokojovaly.

Zločinci to však mají stále těžší. „Tlak na jakuzu určitě zesílil. Není pochyb o tom, že má se svým obchodem potíže,“ řekl Bloombergu expert na gangy Hideaki Aihara. Samotné členství v syndikátech není nezákonné, počet jejich příslušníků ale v poslední době klesá zhruba o deset procent ročně. Loni jich bylo podle policie zhruba 63 tisíc.