Kalousek: Kvůli povodním odpustím daň z příjmu

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Eduard Erben, E15

Lidé a firmy, kterých se dotkly letošní záplavy, nebudou muset vůbec či z části platit daň z příjmu. O rozhodnutí daň odpustit informoval ministr financí Miroslav Kalousek. Na detailech nyní pracuje ministerstvo financí, které podrobnosti hodlá zveřejnit v úterý na tiskové konferenci.

„Všem těm, kteří byli postiženi povodněmi, nějakým způsobem odpustím nejenom příslušenství, ale odpustím i daň,“ řekl ministr financí. Má podle svých slov v úmyslu využít všech svých pravomocí, aby ulehčil podnikatelům postiženým povodněmi.

Úřad vlády dnes dopoledne oznámil, že je odložena povinnost zaplatit do 15. června letošního roku doplatky na daň z příjmu za rok 2012. Zároveň se podle webových stránek vlády od 30. června do odvolání ruší povinnost platit zálohy na daň z příjmu na rok 2013 bez rizika sankcí a penále.

Podle Kalouska ale úřad vlády informoval veřejnost zmateně; pravomoc odpouštět daně má ze zákona ministr financí. Pokud je odpuštěna daň jako taková, je podle něj „irelevantní“ diskuse o odpouštění plateb záloh a případného penále. „Úřad vlády to zveřejnil jistě v dobré vůli, ale nepřesně,“ podotkl ministr.

Na nalezení spravedlivého způsobu, jak daň odpustit, budou podle ministra ještě pracovat jeho podřízení. „Jistě chápete, že je rozdíl mezi provozovnou, která byla zaplavena zcela, a provozovnou, kde bylo zaplaveno jen deset procent a jinak funguje. Ještě na tom musíme pracovat,“ vysvětlil Kalousek.

Úlevy i od jiných finančních břemen

Postiženým může být ulehčeno i v jiných daňových otázkách. Česká finanční správa například už ve středu oznámila, že v případě nutnosti prodlouží postiženým povodní lhůtu k podání daňového přiznání a může posečkat s výběrem daně z příjmu. Firmy i fyzické osoby postižené povodněmi budou osvobozeny od správních poplatků souvisejících s daňovým řízením.

Finanční správa také oznámila, že obce mohou při řešení záplav vydat vyhlášku, kterou zcela nebo částečně osvobodí postižené od povinnosti platit daň z nemovitosti, a to až na pět let.

Vláda už na počátku povodně rozhodla o uvolnění 300 milionů korun pro starosty a samosprávy na první platby spojené protipovodňovými opatřeními. Na opravy silnic a železnic je od středy vyčleněno celkem 3,3 miliardy korun. Nyní se začínají sčítat škody a kabinet je podle premiéra Petra Nečase (ODS) připraven vyčlenit i další peníze.

Vláda chce také dosáhnout na prostředky z evropského Fondu solidarity, žádat o ně hodlá společně s Německem a Rakouskem, které velká voda také zasáhla.

Pojišťovny v Česku zatím v souvislosti s velkou vodou aktuálně evidují téměř 10 tisíc nahlášených pojistných událostí. Podle předběžného odhadu ale naroste počet škod na 96 tisíc za celkem 7,5 miliardy korun, uvedla dnes mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová.

Lidem postiženým povodněmi nabízí GE Money Bank úvěry s odloženými splátkami