Kalousek: Přesídlením firem do daňových rájů přichází Česko jen o miliardy

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Přesídlením tuzemských firem do daňových rájů přichází Česká republika maximálně o miliardy korun, nikoli o desítky miliard, jak tvrdí některé odhady. V pořadu televize Prima to dnes řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, loni vzrostl na přibližně 12 500.

Mezinárodní sdružení investigativních novinářů zveřejnilo část údajů, které získalo o majitelích účtů v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech. Data se týkají asi 130 tisíc lidí a 120 tisíc firem ze 170 zemí světa. Zatím není jasné, zda jsou mezi nimi i čeští občané či firmy.

„Nedomnívám se, že v daňových rájích končí desítky miliard ročně z daňových úniků z přímých daní. Pohybujeme se v jednotkách miliard, nikoli desítkách. Kdyby zůstali doma a optimalizovali si své daně, tak by zcela jistě neodváděli desítky miliard do státního rozpočtu,“ upřesnil ministr financí.

Počet firem s vlastníkem z daňového rájePočet firem s vlastníkem z daňového ráje

Podle Kalouska přesidlování firem nelze připisovat domácí rozpočtové politice, ale je to důsledek toho, že se Česko stalo svobodnou a otevřenou ekonomikou. Motivace firem k odchodu by se ale podle něj nepochybně zvýšila zavedením progresivního zdanění právnických osob či některých sektorových daní. Narážel tak na předchozí vyjádření sociálních demokratů, kteří se zvyšováním daní po případném volebním vítězství počítají.

Nové smlovy o výměně informací

Kalousek také připomněl podepsání smluv s některými zeměmi, označovanými jako daňové ráje, které nově umožnily výměnu informací jednotlivých daňových správ o tom, zda si firmy plní své povinnosti. „Díky těm smlouvám se minimalizuje možnost, že českému státnímu rozpočtu utečou daně těch rezidentů, kteří jsou v těch rájích,“ dodal Kalousek. Plán jak takové firmy nalákat zpět podle ministra existuje jediný, prudce snížit daně z příjmů.

Podle analýzy České kapitálové informační agentury počet českých společností s vlastníkem v daňovém ráji loni vzrostl o zhruba čtyři procenta na 12 554. Z daňového ráje je tak kontrolováno 3,4 procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. Největší absolutní přírůstek v loňském roce zaznamenal Kypr, USA a Seychely, z relativního pohledu byl největší zájem o Bermudské ostrovy, Belize a Seychely. Počet firem s vlastníkem z Nizozemska a Lucemburska klesl.

O daňových rájích čtěte více:

Mezi daňové ráje se nově prosazují i Gibraltar nebo Emiráty

Ilona Švihlíková: Plať daně, kde máš zisky. Matku si měj třeba ve vesmíru

Kypřané musí doložit, že neperou peníze

Daňové ráje táhnou, počet firem ovládaných ze zahraničí opět stoupl